«Pealtnägija» portree Andrus Ansipist: mida kahetseb peaminister ametiaja jooksul tehtust enim?

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma kavast panna peaministri amet 4. märtsil maha teatas Andrus Ansip päev enne vabariigi aastapäeva Tartus, Vanemuise kontserdimajas peetud kõnes.
Oma kavast panna peaministri amet 4. märtsil maha teatas Andrus Ansip päev enne vabariigi aastapäeva Tartus, Vanemuise kontserdimajas peetud kõnes. Foto: Margus Ansu

Andrus Ansipi lahkumise puhul valitsusjuhi kohalt jagasid tema lähikondlased «Pealtnägijaga» üheksa aastat kestnud peaministrimaratoni eredamaid hetki. Muu hulgas arutasid peaministrit tundvad inimesed, mida võis Ansip oma ametiaja jooksul kõige enam kahetseda.

Peaministri büroo juhataja 2007-2011 Arto Aas hindas, et Ansip kahetseb enim seda, et tema juhitud valitsus tahtis olla liiga populaarne rahva silmis: kiireid palgatõuse buumi ajal, kulutusi, kõiki riigi suuri projekte oli lihtne inimestele selgitada ja müüa, aga tagantjärgi vaadates oleks pidanud olema tagasihoidlikum, vahenda ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija»

«Ta pigem kahetseb neid asju, et mõnel hetkel oldi liiga pehme. Kuigi teda peetakse selliseks raudhammastega krokodilliks, kes kärbib ja hoiab rahandust korras ja ei lase ennast avalikust arvamusest eriti mõjutada, kui on vaja negatiivseid otsuseid teha, siis mõnikord ta oleks tahtnud teha veel sammu kaugemale,» lisas endine peaministri büroo juhataja.

Aas tõi ka välja, et see oli teatud mõttes viga, kui Ansip kaks aastat tagasi ütles, et tema töö on varsti tehtud.

«Ta ütles seda liiga vara. Ta tahtis võtta küll teatud pingeid ühiskonnas maha, et anda märku, et ta ei jätka igavesti, et ta ei ole siin 50 aastat, aga liiga vara seda öeldes tekkisid hoopis muud probleemid ja võib-olla see ei olnud nagu kõige õigem otsus pikas plaanis. Kindlasti ei olnud tema sõnum see, et ta on väsinud ja tüdinud, aga ometi ju natukene saadi sellest niimoodi aru,» kirjeldas Aas.

Peaministri büroo juht ja endine pressiesindaja Liina Kersna tõdes, et kindlasti on Ansip võimeline vabandama. «Ta on teinud seda rohkem kui üks kord. Üks on võib-olla kõige tuntum, kus ta ütles, et jah, ma vabandan, aga ta on teinud seda rohkem kui üks kord ja oluliselt siiramalt,» lisas Kersna.

Ta arvas, et peaminister on suutnud olla selles ametis nii pikalt seetõttu, et ta tohutult hoiab ja kaitseb omasid, kuigi mõnikord see võib minna üle piiri. «Ma arvan, et ta kahetseb seda, et Kristen Michal nii hilja tagasi astus. Ta oleks võinud astuda veidi varem tagasi, see oleks olnud nii valitsusele hea, Reformierakonnale hea, Kristen Michalile hea. Aga tema oli väga jõuliselt oma ministri poole peal ja tundis, et talle tehakse liiga ja ta peab omasid kaitsma,» ütles Kersna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles