Ilves kinkis Jaapani multimiljonärile nimelise ID-kaardi testkoopia

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves kinkis täna Jaapanis gigantettevõtte Rakuten suuromanikule Hiroshi Mikitanile nimelise Eesti ID-kaardi ja mobiil-ID testkoopiad.

«Jaapan on tippelektroonika esitootja maailmas, aga Eesti saab olla Jaapanile mudeliks, mille näitel testida Jaapanis arendatavaid e-riigi teenuseid, nii avalikus kui ka erasektoris,» ütles president Ilves.

«Näiteks tutvustada isikukoodi rakendamise võimalusi elanikele, mida Jaapanis veel pole, kuid ilma milleta meie oma igapäevast elu Eestis ette ei kujutagi, sest enamik e-teenuseid poleks selleta võimalikud,» selgitas ta.

Kombineerides Jaapani tehnoloogiaettevõtete tipptooteid ja Eestis juba toimivaid infosüsteeme on võimalik luua üle maailma uuenduslikke lahendusi. Üheks näiteks võiks olla Hitachi arendatavate biomeetrialahenduste kasutamine isikutuvastamisel kombineeerituna Eesti e-valimissüsteemi ja e-tervise lahendustega.

«Jaapani ettevõtetel on üleilmne haare, Eestil aga e-teenuste ehitamise ja kasutamise praktiline kogemus,» ütles president Ilves, kes kinkis gigantettevõtte Rakuten suuromanikule Hiroshi Mikitanile nimelise Eesti ID-kaardi ja mobiil-ID testkoopiad.

Ajakiri Forbes paigutas mullu Rakuteni maailma kümne innovatiivseima ettevõtte hulka. Amazoni-laadse online-kaubamajana alustanud firma kliendibaas on praegu 500 miljonit inimest.

«Olen kindel, et väike Eesti ja suur Jaapan on e-tuleviku eesmärkide ühel leheküljel,» kinnitas Eesti riigipea.

Ehkki mullu suvel avalikuks saanud NSA suuremahuline andmekogumine on üleilmselt uuristanud interneti kasutamise usaldust, ei ole tagasiteed eilsesse, ütles Ilves. Usalduse taastamiseks tuleb tõsta inimeste turvateadlikkust ja järelevalvet eriteenistuste üle.

«Snowdeni juhtum ei tohi muuta meid kartlikuks e-lahenduste kasutamise suhtes,» rõhutas Eesti riigipea.

Reedel kohtuvad president Ilves ja Evelin Ilves keiser Akihito ja keisrinna Michikoga. Eesti riigipea peab poliitilistel ja majanduslikel teemadel kõnelusi Jaapani peaminstri Shinzõ Abega. Samuti kohtub Ilves infotehnoloogiapoliitika eest vastutava ministri Ichita Yamamotoga ja väliskaubandusorganisatsiooni JETRO esimehe Hiroyuki Ishigega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles