Reformierakond pakub uueks peaministrikandidaadiks Taavi Rõivast

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Reformierakonna juhatus otsustas täna erakorralisel koosolekul ühehäälselt, et partei auesimehe Siim Kallase taandumise järel asub uut valitsust moodustama senine sotsiaalminister Taavi Rõivas.

«Taavi Rõivas on noor, energiline, kogemustega, kiire reaktsiooniga, võimeline väga suuri materjale kiiresti läbi töötama. Tal on hea võime eristada kiiresti olulist ebaolulisest. Juhatus asus seisukohale, et Taavi Rõivas on parim,» ütles Reformierakonna esimees, praegune peaminister Andrus Ansip juhatuse koosoleku järel ajakirjanikele.

Ansipi sõnul kaaluti viimases voorus lisaks Rõivasele väga tõsiselt ka senise justiitsministri Hanno Pevkuri kandidatuuri. Tema sõnul on nii Rõivas kui Pevkur ühevanused ning neil on kogunenud juba üksjagu poliitilist kogemust vaatamata sellele, et mõlemad on suhteliselt noored mehed.

«Hanno Pevkur on olnud tubli minister. Tema väga suureks tugevuseks mina pean võimet leida konsensus, leida sellised lahendused näiliselt lootusetutest olukordadest, kus kõik osapooled mitte ainult ei ole rahul, vaid nad on peaaegu õnnelikud nende lahenduste üle. See on poliitiku jaoks väga suur oskus,» rääkis Ansip.

Tema sõnul toimus juhatuse koosolekul hääletus ja väga põhjalik arutelu ning kokkuvõttes otsustati konsensuslikult Rõivase kasuks.

«Olgu öeldud, et Urmas Paet juba hommikul taandas enda kandidatuuri. Nii nagu ka siis, kui me nimetasime peaministrikandidaadiks Siim Kallase, ei soovinud tema kandideerida, nii ka sel korral jäi ta oma seisukoha juurde. Ta ütles väga kategooriliselt, et sel korral tema ei ole valmis kandideerima,» rääkis Ansip.

Ansip kinnitas, et Reformierakonna juhatus soovib jätkata koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE).

Kommenteerides olukorda, kus nii SDE kui Isamaa ja Res Publica Liidu juhid on käinud uuesti Kadriorus presidendiga kohtumas, ütles Ansip, et see on riigikogu otsustada, keda nad peaministrikandidaadina toetavad. «President nimetab isiku, kellele tehakse ülesanne valitsuse moodustamiseks. Kellele oma toetuse annab riigikogu enamus, see on fraktsioonide otsustada. Selge on see, et Reformierakonna peaministrikandidaat on Taavi Rõivas. Selge on see, et Reformierakonnal on riigikogus 34 kohta,» rääkis Ansip.

Siim Kallas teatas täna hommikul Reformierakonna juhatuse korralisel koosolekul, et on otsustanud endavastase süüdistustelaviini tõttu loobuda peaministriks ja erakonna esimeheks kandideerimisest ning jätkab tööd Euroopa Komisjonis.

Praeguseks juba Brüsselisse tagasi sõitnud Kallas pidas tõenäoliseks, et uue võimaliku peaministrikandidaadi juhtimisel jätkab erakond võimuliidu moodustamiseks konsultatsioone Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga.

Taavi Rõivas on sündinud 26. septembril 1979 Tallinnas. Ta lõpetas 1997. aastal Tallinna reaalkooli ja  2002. aastal Tartu ülikooli majandusteaduskonna välismajanduse ja turunduse erialal.

Rõivas sai sotsiaalministriks 2012. aasta detsembris. Ta on olnud aastatel 2007-2012 XI ja XII riigikogu liige, kus ta on olnud Euroopa Liidu asjade komisjoni esimees ja rahanduskomisjoni esimees. Aastatel 2005-2007 oli ta peaministri nõunik, 2004–2005 Tallinna Haabersti linnaosa vanem, 2003–2004 rahvastikuministri nõunik-büroojuhataja, 2002–2003 ASi IT Grupp suurklientide haldur ning 1999–2002 justiitsministri nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles