President nimetas peaministrikandidaadiks Taavi Rõivase

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves nimetas täna peaministrikandidaadiks reformierakondlase Taavi Rõivase, kellele tegi ülesandeks moodustada uus valitsus.

Ilves meenutas, et on pärast praeguse peaministri Andrus Ansipi tagasiastumisteate esitamist korduvalt konsulteerinud kõigi parlamendifraktsioonide esindajatega, et saada vastus küsimusele, millised erakonnad suudavad moodustada valitsuse, kellel on riigikogu enamuse toetus. Samuti soovis ta enda sõnul teada saada, milliseid lahendusi näevad erakonnad Eesti probleemidele.

«Minu jaoks on Eesti tuleviku kolm keskset tingimust julgeolek, tervis ja haridus. Meie tarkusest neis valdkondades sõltub kõik – perede suurusest majanduskasvuni ning iseenesestmõistetavalt, eriti praegu Euroopas toimuvat vaadates, Eesti kaitstus julgeoleku mõttes,» ütles ta pressikonverentsil.

Tema sõnul on Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond nüüdseks teatanud, et on moodustamas uut enamuskoalitsiooni, kellel on riigikogus vähemalt 55 liikme toetus. «Äsja lõppenud kohtumisel Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide juhtide Taavi Rõivase ja Sven Mikseriga kinnitasid mõlemad mulle, et uus koalitsioon toetab peaministrikandidaadina Taavi Rõivast,» lausus Ilves, kes kirjutas kohtumisel alla otsusele määrata Rõivas peaministrikandidaadiks.

Ilves ootab uuelt valitsuselt enda sõnul senisest sotsiaalsemat suhtumist, tahtmist ja oskust kuulata eri osapoolte häält, tahtmist ja oskust läbi rääkida ja kompromisse leida ning ka võimet mitte pidada end ilmeksimatuks. «Ootan, et kõigi vajalike ümberkorralduste puhul on esikohal meie inimesed ja nende parem hakkamasaamine, selmet ametnikukesksus,» ütles ta pressikonverentsil.

Tema sõnul ei peaks enamusvalitsus tähendama üksnes enamust riigikogus, vaid enamuse toetust kogu ühiskonnas. President avaldas lootust, et uut valitsust loovad erakonnad saavad sellest vastutusest aru.

Peaministrikandidaadiks nimetatud Rõivas kinnitas ajakirjanikele, et võtab valitsuse moodustamise ülesannet täie tõsidusega. Tema sõnul on erakondade eesmärk jõuda võimalikult kiiresti kokkuleppele, et Eesti saaks uue toimiva enamusvalitsuse.

Uus valitsus pühendub tema sõnul sellele, et Eesti inimeste sissetulekud kasvaksid, ning seab tähtsale kohale inimeste toimetuleku. Samuti on tema sõnul oluline, et Eesti julgeolek oleks tagatud, mistõttu soovitakse suurendada tähelepanu valdkondadele, mis on kõige laiemalt julgeolekuga seotud. «Me kindlasti moodustame valitsuse, mis on näoga rahva poole,» ütles Rõivas.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles pressikonverentsil, et soovib Rõivasele valitsuse kokkupanekuks palju õnne ja jõudu. Tema sõnul on konsultatsioone peetud õige mitu päeva, mis on olnud täis pingelisi arutelusid ja ka ootamatusi.

Mikseri sõnul vastasid sotsiaaldemokraadid jaatavalt Reformierakonna ettepanekule alustada konsultatsioone, kuid ei pidanud seda algusest peale lihtsaks ülesandeks. Tema sõnul mõisteti, et parlamendi töötsükli kolmveerandi peal on valitsuse moodustamise puhul omaette väljakutsed, sest ühe aastaga on võimalik saavutada vähem kui nelja aasta jooksul.

«Ometi on ka ühe aastaga võimalik teha ja algatada olulisi asju. Oleme nende päevade jooksul kaardistanud ühisosa, mida on üllatavalt palju, ja suutnud läbi käia ka tulevase valitsuse tegevuskavast päris olulise osa. Nüüd jääb järele see vaid toimivaks koalitsioonileppeks vormida. Usun, et me saame sellega hakkama,» ütles Mikser.

Peaministrikandidaadi nimetamise järel jätkavad parteid konsultatsioonide asemel juba homme hommikul ametlikke koalitsiooniläbirääkimisi. Kõneluste alustamist arutas täna nii Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon kui Reformierakonna juhatus.

Reformierakond ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond alustasid Reformierakonna auesimehe Siim Kallase juhtimisel uue koalitsiooni moodustamiseks konsultatsioone nädalavahetusel. Kolmapäeva hommikul teatas Kallas ootamatult, et loobub endavastase süüdistustelaviini tõttu peaministriks kandideerimisest ning jätkab tööd Euroopa Komisjonis. Seejärel otsustas Reformierakonna juhatus pakkuda uueks peaministrikandidaadiks senise sotsiaalministri Taavi Rõivase.

Peaministrikandidaat peab esitama 14 päeva jooksul riigikogule ettekande tulevase valitsuse moodustamise alustest. Seejärel otsustab parlament läbirääkimisteta avalikul hääletusel, kas anda peaministrikandidaadile valitsuse moodustamiseks volitused.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul uue valitsuse koosseisu presidendile, kes nimetab valitsuse kolme päeva jooksul ametisse.

Uus valitsus astub ametisse vande andmisega riigikogu ees, millega algavad uue ja lõpevad tagasi astunud valitsuse volitused. Seejärel vabastab president eelmise valitsuse ametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles