Volikogu esimehe kasuks hääli ostnud mees jäi süüdi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiviõli
Kiviõli Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Sügisel koos Kiviõli volikogu esimehe Eldur Lainjärvega häälteostmise kahtlustuse saanud Enno Jaansoo tunnistas end häälteostus süüdi, samal ajal kui Eldur Lainjärv, kelle kasuks ta hääli ostis, pääses kahtlustusest aluse puudumise tõttu.

Viru maakohus määras viie kuu pikkuse vangistuse Enno Jaansoole, kes sügisel peeti koos Kiviõli volikogu esimehe Eldur Lainärvega kinni kahtustatuna häälteostmises, kirjutab Põhjarannik.

Kui selle aasta jaanuaris Lainjärve suhtes menetlus lõpetati kriminaalmenetluse aluse puudumise tõttu, siis Jaansoo võttis süü omaks ning 25. veebruaril tehtud otsuse kohaselt karistatakse teda tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga.

Enno Jaansoo oli kohtu all süüdistatuna selles, et ta seoses 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogu valimistega mõjutas 14. oktoobril Kiviõli linnas hääletama teatud kandidaadi poolt, andes selle eest sularahas 10 eurot.

Sääraseid tuvastatud juhtumeid oli kolm. Igaühe puhul tuli hääle eest tasuks 10 eurot.

Seega pani Enno Jaansoo toime isikule ainelise hüvitise andmise eesmärgiga mõjutada teda teostama oma hääletamisõigust teatud valiku kasuks, s.o kuriteo, mis on kvalifitseeritav karistusseadustiku paragrahvi 64 järgi, milleks on hääle ostmine ning mille eest võib karistada kuni kolmesaja trahviühiku või arestiga.

Sügisel, kui Jaansoo ja Lainjärv seoses häälteostukahtlusega 48 tunniks kinni peeti, kinnitasid mitu allikat Põhjarannikule, et häälteostmist teostati Kiviõli linnale kuuluva OÜ Kiviõli Kinnisvarahooldus mikrobussis. Toona kinnitas Kiviõli linnapea Dmitri Dmitrijev, et kui see fakt peaks kinnitust leidma ning lubamatuks tegevuseks on kasutatud ettevõtte bussi, toob see kaasa karistuse.

Enno Jaansoo keeldus kohtuotsust Põhjarannikule kommenteerimast. Eldur Lainjärvega ei õnnestunud Põhjarannikul ühendust saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles