Mart Helme: Venemaa lööb, kuni lüüa lastakse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Helme
Mart Helme Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna juht Mart Helme ütleb kohe, ilma mõtlemata, et muidugi ei ole Euroopa Liidu ja USA esmaspäeval kehtestatud sanktsioonid Venemaa suhtes piisavad. «Mingile paarikümnele inimesele viisapiirang kehtestada ja varade külmutamisest rääkida… See on selline kaugelt näpuga vibutamine.»

Venemaal suursaadikuna töötanud Helme ei mõista, miks tõsiste piirangutega juba praegu ei tegeleta, vaid aina oodatakse paremat hetke. «Seni kuni teised siin kaagutavad, kuni Euroopa Liit arutleb ja püüab konsensusele jõuda, astub Venemaa järgmisi samme. Ta lööb, kuni lüüa lastakse,» ütleb Helme.

Euroopa Liidu peamine probleem on tema sõnul sõltumine idanaabri gaasist. Seetõttu mõjutaks Helme arvates Venemaad tõsiselt vaid see, kui USA naftakraanid täisvõimsusel lahti keeraks ja maailmaturul konkureerima hakkaks. Nii saaks vene naftast sõltuv Euroopa Liit kehtestada Venemaale eksportipiirangud.

Seda tuleks tema sõnul teha nii ruttu kui võimalik. «Aga millal siis saabub see õige aeg?» küsib Helme. Euroopa majandus on tema sõnul piisavalt võimas, et Venemaa käsi väänata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles