Reinsalu läks valitsuse pressikonverentsil Ligiga jagelema

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Urmas Reinsalu.
Kaitseminister Urmas Reinsalu. Foto: Toomas Huik

Praeguse koalitsioonivalitsuse tänasel viimasel pressikonverentsil harjutas IRLi juht, kaitseminister Urmas Reinsalu end juba opositsioonierakonna tavadega, ironiseerides kahel korral rahandusminister Jürgen Ligi selgitusi.

Reinsalu võttis sõna pärast seda, kui rahandusminister Jürgen Ligi oli pikalt rääkinud sellest, kust uue koalitsiooni lubaduste jaoks raha leitakse. «Kuulasin siin oma vana hea sõbra Jürgeni juttu. Kui rääkida valikutest, mida uus koalitsioon plaanib, siis seesama mees minu kõrval kuu aega tagasi palus olemasolevate numbrite pealt ministeeriumidel kokku võtta 50 miljonit eurot, sest raha ei ole ja majanduse väljavaated on tõsised,» meenutas ta.

Nüüd mulle tundub, et Buratino ja kass Basilio on kuldmünte leidnud ja lähevad Lollidemaale neid istutama.

«Nüüd mulle tundub, et Buratino ja kass Basilio on kuldmünte leidnud ja lähevad Lollidemaale neid istutama. Ja see asi pole naljakas,» märkis Reinsalu. Tema sõnul on probleem praegu selles, et kevadist majandusprognoosi veel käes pole, aga otsused kulude kohta on kiiresti ära tehtud ja nüüd tuleb nendele leida tulude pool.

Ta oli mures selle üle, kust katteallikad leitakse ning kritiseeris uut valitsust vastutustundetuse eest. «Buumi ei saa tekitada unistusena, praegu on võetud peale buumi mahus kulutusi, tehes seda järgmiseks 11 kuuks,» ei pidanud ta õigeks.

Ligi vastas sellele kohe, kiites Reinsalu selle eest, et ta sai aru tegelikest tuluallikatest ega vaidlustanud neid, sest nende meetmete üle on arutletud juba aastaid. «Millest nüüd tõesti võib-olla Urmas ei saanud aru, et kui on võrdväärsed katted ehk kui sa üht maksu vähendad ja teist suurendad, ei saa olla küsimus majandusprognoosis. Mul on varuga see asi arvestatud,» kinnitas Ligi.

Samuti torkas ta Reinsalule tagasi, et 55 miljonit kärpeplaani ei täidetud. «Seda te ei täitnud ja see protestiti, nii et see on olematu kokkuhoid. Sellepärast rahandusministel leidis ise katte 15 miljonile.»

Reinsalu jäi endale kindlaks, et suuri kulusid tekitavaid lubadusi olnuks mõistlik anda alles pärast seda, kui kevadine majandusprognoos on olemas, et teada riigi tulude laekumisi.

«Tulude ja kulude laekumine ei muuda struktuurseid tasakaale, ütlen veelkord,» vastas Ligi. «Teiseks loe vähem muinasjuturaamatuid, siin sa nimetasid umbes viit. Ja katsu vaielda selle nimel, et lastetoetusi ei peaks tõstma, et tööjõumakse ei peaks alandama – katsu vaielda sisuliselt,» prahvatas rahandusminister.

«Küsimus on väärtuste ümberhindamises, need arved, mis kirjutatakse täna, peab keegi kinni maksma,» ei jäänud Reinsalu võlgu.

Alkoholimolekul

Teine vaidlus tekkis Reinsalul ja Ligil alkoholiaktsiisi tõusust rääkides.

«Meil on erakondade vahel vist üksmeel, et roheline raamat sisaldas lauset, et alkohol ei tohi muutuda kättesaadavaks. Äkki oli seal jutt 5 portsenti aeglasemast tõusust, aga põhimõte on see, et teeme ikka alkoholi kallimaks. Praegu on läinud odavamaks, keskmine palk on on kasvanud kiiremini kui alkoholi hind,» rääkis Ligi.

Reinsalu sekkus: «Üldiselt kange alkoholi puhul on Reformierakonnal see poliitika tõesti olnud, aga kui jutt läheb lahja alkoholi või õlle peale, siis terviseedendajad on kogu aeg seda rääkinud, et lahja ja kange alkoholi suhtelised aktsiisid võrdsustada. Aga alati on selle peale vastu vaieldud, et seda pole võimalik teha, siis salaalkoholi turg hakkab kasvama. No ei tule seda salaõlut nii palju,» leidis Reinsalu.

«Ei, nüüd sa küll ajad soga,» parandas jälle Ligi. «Salaturu argument on viina puhul. Kui alkoholimolekuli maksustama hakata, siis unustame ära molekuli omahinnna. Teeme kogu aeg proportsionaalselt, et viina- ja õlletootjate vahelisse konkurentsi kahtlaselt mitte sekkuda,» selgitas rahandusminsiter. Reinsalu ironiseeris seepeale, et molekuli teema on Ligil selge ja see huvitab kindlasti ka ajakirjandust. «Einoh, õlle hind läheks väga kalliks ja me suunaksime inimesi kangema peale, kui me hakkaksime ainult etanooli aktsiisistama, me peame jooki aktsiisistama,» lõpetas Ligi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles