Kütt: välismaalt otsitakse turvalisust, mitte paremat elu

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmen Kütt
Helmen Kütt Foto: Erakogu

Sotsiaalhoolekande ministri ametisse asuv Helmen Kütt usub, et Eestist lahkutakse välismaale peret looma eelkõige seetõttu, et seal on lapsevanematel suurem turvatunne.

«Ma ei toeta seda mõtet, et kõigil lastetoetust tõsta on vale,» ütles Kütt universaalse lastetoetuse 19 eurolt 45 eurole suurendamise kohta. «Kümme aastat on toetus püsinud sama suurena, kui elukallidus on eest läinud.»

Tulevase ministri hinnangul on lastetoetus üks neid faktoreid, mis inimesi Eestist ära kolima paneb. «Kui vaadata, kui palju lahkutakse, siis see pole tingimata sellepärast, et kuskil mujal on parem, vaid seal on turvalisem,» ütles ta.

«Lapse sünd ja vanemahüvitis on üks asi, aga lapse kasvatamine ja see kindlus, et minu riik toetab mind, on midagi muud. Minu meelest on universaalse lastetoetuse tõstmine samm selle poole, et noored pered seda tunnetaks,» rääkis Kütt. Lisaks tõi ta välja, et äärmiselt vajalik on ka vajaduspõhise lapsetoetuse suurendamine ja uute lasteaiakohtade loomine.

«Kui vaadata meie olukorda, siis pensionäride arv tõuseb, sünnid vähenevad ja lahkujate arv on päris suur,» kirjeldas tulevane minister. «Midagi on kindlasti vaja muuta, et meie ühiskond oleks natuke rohkem sotsiaalne ja siduv.»

«Need kurva näoga mehed ja ka naised, kes tulevad nädalavahetusteks Soomest töölt koju, ei käi seal ju muu pärast, kui lihtsalt selleks, et paremini toime tulla,» arvas Kütt. «Tegelikult tahaksid nad ju olla kodus oma laste ja perega. See on päris kurb pilt, mida laevas sõites näeb.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles