Ansip: eestlaste ja lätlaste suhted vajavad parandamist

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip
Peaminister Andrus Ansip Foto: Priit Simson

Peaminister Andrus Ansip tõdes tänasel kohtumisel Läti peaministri Valdis Dombrovskisega, et värske Eesti-Läti koostöö raporti ideede elluviimiseks on Eesti peamisteks huvideks inimestevahelised suhted.


Tulevikukoostöö raporti koostamine tänavu suveks tehti ülesandeks Anvar Samostile Eestist ja Andris Razānsile Lätist. Äsjavalminud raport sisaldab 65 ettepanekut üheksas valdkonnas.

Peaminister Ansipi hinnangul on tehtud tänuväärne töö, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo. Raport sisaldab mitmeid ideid ja ettepanekuid, mille ellu viimine aitab tihendada eestlaste ja lätlaste omavahelist suhtlemist, kuid ka tõsta meie riikide konkurentsivõimet maailmas.

Peaministri sõnul on Eesti peamisteks huvideks raporti elluviimisel eelkõige inimestevahelised suhted. Muu hulgas tähendab see piiriäärsete alade tihedamat integreerimist, näiteks nende alade välja pakkumist ühise turismipiirkonnana, kuid ka piirialadel kutseõppe ühist planeerimist. Samas on Eesti jaoks oluline ka piiriülese infrastruktuuri arendamine, transpordi vallas tähendaks see nii vanade piiriületusteede korda tegemist kui ka Rail Baltica projektiga edasi liikumist.

«Igasuguse koostöö aluseks on inimsuhted, nii on see ka Eesti-Läti tulevikuraporti elluviimisel. See raport ei hõlma ainult valitsuste vahelisi tegevusi. Valitsuste tasandil on Eesti ja Läti riigi suhted väga head. Selleks, et raportis toodud ideed saaks ellu viidud, on oluline kaasata nii ülikoole, kohalikke omavalitsusi, äripartnereid, kõiki vastastikku huvi tundvaid eestlasi ja lätlasi,» rääkis Ansip.

Selleks, et kaasata koostöösse valitsusväliseid organisatsioone ning viia arutelu laiemale pinnale kutsutakse tänavu sügisel kokku Eesti-Läti koostöö seminar. Koostööseminari eesmärk on leida raporti ideedele väljendus juba konkreetsemates koostööprojektides. «Raporti ettepanekud saame ellu viia vaid ühiselt,» rõhutas peaminister.

Ansipi sõnul aitavad raportis olevaid ideid muu hulgas ellu viia ka euroliidu regionaalarengu fondi vahendid - Eesti ja Läti koostööprogrammi maht kuni 2013. aastani ulatub 580 miljoni kroonini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles