Maidanil haavata saanu: tunnen, et mu selja taga on kogu Ukraina

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on Ukrainlane Oleksii Renkas, kes võitles Maidanil ja tuli Eestisse ravile.
Pildil on Ukrainlane Oleksii Renkas, kes võitles Maidanil ja tuli Eestisse ravile. Foto: Liis Treimann

21-aastane Kiievi üliõpilane Oleksii Renkas on üks viiest Maidanil haavata saanud Ukraina noormehest, kes kolm nädalat tagasi Eestisse ravile tuli. Noormehe vasak käsi on sidemes, kuid Eestis saadud ravi järel on ta sõrmed jälle liikuma hakanud. Intervjuus Anneli Ammasele ütleb Oleksii, et edu saavutamiseks vajab Ukraina oma ette otsa täiesti uusi inimesi, kes pole vana võimuga seotud. Ta ei usu, et näiteks Julia Tõmošenko või Petro Porošenko suudaksid läbi viia põhimõttelisi reforme.

Kas usute sellesse võimu, kes praegu Ukrainas valitseb?

Ma ei ütleks, et see võim vääriks rohkem usaldust kui varasem. Võib-olla see on hea võim, aga keerulistel aegadel ei ole nad meid suutnud kaitsta. Kui Krimmis tekkisid probleemid, ei teinud nad ise midagi, lihtsalt ootasid Euroopalt ja USAlt toetust ja mingeid sanktsioone. Miks?

Mida nad oleksid võinud teha? Alustada sõda?

Ei, ei! Aga alguses oleks vähemalt võinud piirid sulgeda, võtta tarvitusele ennetavaid meetmeid. Vähemalt oleks võinud olla valmis läbirääkimisteks. Aga nad ei teinud midagi. See oli kummaline.

Kas olete valmis uuesti Maidanil seisma?

Kui meile ei meeldi, mida uued võimud teevad, siis seisame Maidanil uuesti. Pärast valimisi vaatame, kuidas läheb.

Mida te valimistest loodate?

Loodame, et tulevad oluliselt ausamad valimised kui varasemad. Euroopa lubas saata oma sõltumatud vaatlejad. Minu jaoks on see väga positiivne. Tavaliselt on meil valimised toimunud väga suletud vormis. On olnud palju pettusi. Eelmistel presidendivalimistel olid valimisjaoskondades isegi kaamerad üles pandud ja filmiti ka võltsimisi, aga kohus leidis hiljem, et need salvestised ei ole kohtu jaoks piisavalt konkreetsed asitõendid. Miks neid kaameraid siis üldse üles pandi?

Loe põhjalikumalt homsest Postimehest või alates südaööst Postimees Plussist!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles