Mikser: Loomulikult on meil hea meel võõrustada Taani hävitajaid Eestis

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Sven Mikser
Kaitseminister Sven Mikser Foto: Toomas Tatar / Postimees

Et Eestisse saabub järgmisel kuul neli Taani hävitajat, on kaitseminister Sven Mikseri sõnul hea uudis, sest see vähendab kiusatust testida Eesti piire ja julgeolekut.

«Loomulikult on meil hea meel võõrustada Taani hävitajaid Eesti pinnal,» ütles Mikser Postimehele. 12st Balti riikidesse saabuvast hävitajast saabub maikuus Eestisse neli Taanist. NATO täiendavad väed jäävad siia aasta lõpuni.

See on Mikseri sõnul hea uudis kahel põhjusel. Esiteks seetõttu, et kui Eesti ja ka NATO õhupiiril tuvastatakse lendamas midagi, mis seal teadaolevalt ei peaks lendama, tõuseb siit õhku hävitaja, et objekt visuaalselt tuvastada. «Kindlasti on seda kiirem ja lihtsam teha Eestist.»

Teiseks on NATO püsival kohalolekul Eestis sõjaline heidutusfunktsioon. «Kui mõtleme potentsiaalsetelt agressiivsetest plaanidest Eesti suhtes, siis kindlasti kiusatus mingisuguseid provokatsioone toime panna, on seda väiksem, mida rohkem liitlaste vahetuid huve, sealhulgas sõjaväe kohaolekut, meil siin on.»

«Kui Eestis paiknevad alaliselt liitlaste üksused, siis on kindlasti kiusatus testida Eesti piire ja julgeolekut väiksem.»

NATO sõjaväe ametnik on Reutersile öelnud, et Taanis jääb peale nelja siiasaabuva hävitaja veel kaks igaks juhuks ootele. Mikseri sõnul on Eesti hetkel valmis ka rohkem hävitajaid vastu võtma.

Siiski saab Eesti praegu siiski vastu võtta hävitajaid vaid kaheksaks kuuks maist alates. Mikseri sõnul tuleb NATO vägedele tagada kõik maapealsed teenindavad funktsioonid ööpäevaringselt iga päev. «Seda valmisolekut ei ole meil planeeritud päris 365 päevaks aastaks.»

Mikser kohtub homme Kopenhaagenis Taani ja Balti kolleegidega, et arutada täpsemalt Taani hävitajate saabumist.

Balti õhuruumis roteeruvad NATO hävitajad iga nelja kuu tagant. Ukraina sündmuste eskaleerudes on NATO otsustanud suurendada hävitajate arvu Balti õhuruumis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles