Rõivas lubas venekeelse telekanali loomist naaberriikidega arutada

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits

Peaminister Taavi Rõivas leiab, et üle-euroopaline venekeelne telekanal on asjalik idee ning ta lubas selle loomisest kindlasti oma kolleegidega naaberriikidest rääkida.

«See ei ole küll originaalselt [Anvar] Samosti idee, ma olen seda kuulnud ka varem, aga jumal temaga, sel pole üldse tähtsust,» märkis Rõivas alustuseks. «Minu meelest on see igal juhul tõsist kaalumist väärt mõte ja ma plaanin sellest rääkida ka oma kolleegidega meie naaberriikidest. Mulle tundub, et oleks venekeelne kanal, mis oleks objektiivne ja vastaks sellistele standarditele, nagu kogu vaba press arvestab, see on ju hea plaan,» ütles peaminister.

«Kuidas selleni täpselt jõuda – mina olen küll valmis arutama kolleegidega teistest riikidest.»

Haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski lisas, et tema on selle kanali osas skeptiline. «Kui vaatame seda, kui palju tavainimesed huvituvad ja mõistavad seda, mis toimub Euroopa tasandil, siis ma olen suhteliselt skeptiline, et on võimalik luua üle-euroopalist kanalit, mis kõnetaks iga vene keelt kõnelevat inimest.»

Ossinovski hinnangul oleks märksa efektiivsem mõelda riigis olemasolevatele vahenditele. «Minu meelest on tehtud selles osas minevikus mitte kõige mõistlikumaid otsuseid, näiteks see, et ETV2s pandi ainus venekeelne poliitikasaade «Kolmnurk» rahastuse puudumisel kinni ja siis MISAst rahastati hoopis mingeid teistsuguseid projekte,» lausus Ossinovski.

Rõivas leidis siiski, et üksi tehes, eriti väikeriigis nagu Eesti, on keeruline saavutada samal tasemel programmi. «Ka meelelahutusprogrammi ja muud, mis seda kanalit vaatama kutsuks.  Ühiselt tegemisel on ka positiivseid aspekte. Igal juhul see, et oleks ka Eestis inimestel, kes soovivad jälgida vene meediat jälgida, olemas kanal, mis annaks objektiivset infot, mitte ühest konkreetsest punktist tendentslikult juhitud infot,» lausus peaminister.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kandidaat Euroopa Parlamendi valimistel Anvar Samost saatis kultuuriminister Urve Tiidusele ettepaneku uurida võimalusi luua Euroopa Liidu sõltumatu venekeelne telekanal Golos Jevropõ. Samost esitas esmaspäeval Postimehes avaldatud arvamusloos idee tasakaalustada Venemaa telekanalite propagandat Euroopa liidu venekeelse teleprogrammi loomisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles