Galerii: Ilves tänas Afganistanis langenuid Eesti vabaduse kaitsmise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paldiskis, kus avati Afganistanis langenud kaitseväelaste mälestusmärk, tänas president Toomas Hendrik Ilves kaitseväelasi ning nende lähedasi Eesti vabaduse ja iseseisvuse kaitsmise eest.

Riigipea sõnul tunneb ta Afganistanis võidelnud Eesti sõduritele mõeldes uhkust ja tänu, sest nemad koos kamraadidega tõestasid, et Eesti on kindel liitlane.

«NATO võimsaima liikmesriigi Ameerika Ühendriikide õhudessantkompanii saabumine Eestisse on selle relvavendluse ja liitlassuhte nähtav lehekülg,» ütles Ilves.

«Võideldes NATO operatsioonil Afganistanis, võitlesid meie sõdurid sealsete inimeste vabaduse eest, kuid samavõrd seisid nad ka Eesti vabaduse ja Eesti iseseisvuse eest.»

President Ilvese sõnul on Eesti koht maailmas kindlustatud paremini kui kunagi varem: «Meil on tugev kaitsetahe, meil on tugevad liitlased. Meie sõdurite vaprusel on selles kõiges oma osa.»

Täna taasavatud mälestusmärk Afganistanis langenud kaitseväelastele avati neli aastat tagasi Afganistanis Camp Bastionis. See toodi nüüd üle välisoperatsioonidel sõdinud naiste ja meeste koduväeossa Paldiskis.

«Nagu on kokku lepitud ja nagu on traditsioon, võetakse mälestusmärk, mis on pühendatud hukkunud Eesti kaitsevälestatele Afganistani missiooni ajal, peale missiooni lõppu kaasa,» rääkis riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma juba mullu.

Tegemist on tagasihoidliku püramiidikujulise mälestusmärgiga, mille peal on rist ja mis on umbes keskmise inimese kõrgune.

«See on sarnane, nagu on meie partneritel taanlastel ja brittidel Camp Bastionis,» märkis Raidma, kelle kinnitusel viivad ka nemad oma mälestusmärgid lõpuks minema. «See ongi osa selle mälestusmärgi kontseptsioonist.»

Afganistanist toodi Eestisse mälestusmärgile kinnitatav rist ja plaat langenud sõdurite nimedega. Mälestusmärgi ehitas OÜ Remondimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles