Skandaal Tartu Ülikoolis muutis kaitsmiskomisjonid karmimaks

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auditoorium.
Auditoorium. Foto: Margus Ansu

Juhtum Tartu Ülikoolis, kus paljude arvates kõlbmatu bakalaureusetöö siiski positiivse hinde sai, on ettevaatlikumaks ja tähelepanelikumaks teinud ka teiste kõrgkoolide kaitsmiskomisjonid.

«Olen sellest kuulnud,» ütles Infotehnoloogia Kolledži (ITK) prorektor Toomas Lepikult, kommenteerides Facebook’is liikuvaid jutte, et lõputööde hindamiskomisjonid on karmimaks muutunud. «Tuleb tunnistada, et ühegi varasema aasta kaitsmistel pole nii palju läbikukkunuid olnud kui seekord,» sõnas ta.

Skandaalne juhtum Tartu Ülikoolis (TÜ), kus bakalaureusetöös Martin Lutheri ja Martin Luther Kingi segi ajanud avatud ülikooli üliõpilane sai siiski positiivse hinde ja lõpetas ülikooli, on Lepikulti sõnul loomulikult kõiki mõtlema pannud, kuigi selle juhtumi otsest mõju kindlaks teha ei saa.

Lepikulti sõnul on ITKs küll eelkaitsmised, kuid nagu igal eksamil, nii võib ka lõputöö kaitsmisel läbi kukkuda. «Eks ka juhendaja võib eksida,» tõdes ta, lisades, et ITKs on väga palju juhendajaid ja retsensente väljastpoolt kooli.

Lepikult rääkis, et ITKs valmis märtsis uus hindamismaatriks, mis on juhiseks nii tudengile, juhendajale kui hindajatele. «Kui vähegi tahame TÜ juhtumit vältida, tuleb karmim olla,» ütles prorektor.

«Ülikoolis on see kahtlemata vastukaja leidnud,» märkis Tallinna Tehnikaülikooli õppeprorektor professor Jakob Kübarsepp. Tema hinnangul on sellise kahetsusväärse lõputöö läbilaskmine aga pigem juhuslik juhtum, mida ei saa üldistada kõikide teaduskondade ja kõrgkoolide kvaliteedile.

«Ma kahjuks ühegi komisjoni liige pole olnud, aga ma olen üsna veendunud, et komisjonid on võib-olla nüüd tõsisemalt suhtunud kollektiivsesse hindamisse,» ütles Kübrasepp. «Psühholoogiline mõju on ilmselt pisut karmimate hinnangute suunas.» Seda, kas lõputööde keskmine hinne tänavu kevadel langes või jäi samale tasemele, saab tema sõnul analüüsida loomulikult alles hiljem.

«Loomulikult on asja arutatud ka Tallinna Ülikoolis,» tõdes Tallinna Ülikooli (TLÜ) Üliõpilaskonna esimees Argo Ralja. Otseselt TÜ juhtumist ajendatult pole tema sõnul ülikoolis mingeid otsuseid tehtud, kuid see-eest on juba tükk aega töötatud dokumendi kallala, mis sätestab juhendamise hea tava. Ralja sõnul määratakse seal ära nii juhendaja kui üliõpilase õigused ja kohustused, mis peaks aitama paremini tagada lõputööde kvaliteeti.

Juuni alguses põhjustas Tartu Ülikoolis tormi juhtum, kus positiivse hinde vääriliseks tunnistati sotsiaalteaduskonnas kaitstud bakalaureusetöö, milles muuhulgas väideti, et Jan Hus mõisteti 1914. aastal Konstanzi kirikukogul surma ja tema ideed viis sada aastat hiljem tulemusliku lõpuni Martin Luther King.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles