Eesti saadab Ukraina presidendivalimistele kaheksa vaatlejat

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipp.
Ukraina lipp. Foto: Reuters

Välisministeerium lähetab Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE vaatlusmissioonile Ukraina erinevatesse piirkondadesse presidendivalimisi vaatlema kaks pikaajalist ning kuus lühiajalist vaatlejat.

OSCE valimisvaatlusmissiooni pikaajalised vaatlejad viibivad Ukrainas juba alates 27. märtsist, missioon kestab 3. juunini. Lühiajalised vaatlejad suunduvad kümnepäevasele missioonile 20. mail, teatas välisministeerium.

Pikaajalised valimisvaatlejad jälgivad nii valimiste korraldamist kui ka läbiviimist. Lühiajaliste vaatlejate ülesanne on jälgida valimisi peamiselt valimispäeval. Valimiste vaatlemisega tegeleb Euroopas peamiselt OSCE Demokraatlike Institutsioonide ja Inimõiguste Üksus (Office of Democratic Institutions and Human Rights - ODIHR).

Lisaks viibib Ukrainas septembri lõpuni OSCE erimissioon, mille eesmärk on kaasa aidata rahu ja stabiilsuse taastamisele Ukrainas. Erimissiooni vaatlejad saadeti kuueks kuuks sealset olukorda jälgima ja vahendama üle kogu Ukraina, Hersonisse, Odessasse, Lvivi, Ivano-Frankivskisse, Harkivisse, Donetskisse, Dnepropetrovskisse, Tšernivtsisse ja Luhanskisse. Erimissioonil osaleb Eestist neli vaatlejat.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on äärmiselt oluline, et 25. maiks plaanitud Ukraina presidendivalimised leiaksid aset ning need peavad toimuma kogu Ukrainas.

«Valimised peavad olema vabad, demokraatlikud ja läbipaistvad. Igasugused katsed presidendivalimisi nurjata on vastuvõetamatu. Ukraina rahval peab olema õigus ja võimalus otsustada oma riigi tuleviku üle rahumeelsel teel valimiste kaudu, mitte sõjalise jõu kasutamise kaudu,» ütles välisminister,.

Paet märkis, et presidendivalimised Ukrainas on hädavajalikud kriisist väljatulemiseks ning reformide läbiviimiseks, mis tugevdavad õigusriiki, vähendavad korruptsiooni, kindlustavad turumajanduse toimimist ja annavad jõudu kodanikuühiskonnale.

Välisminister Urmas Paeti sõnul peab rahvusvaheline üldsus praegu tegema kõik, et toetada vaba, demokraatlikku ja terviklikku Ukrainat ning OSCE erimissiooni panustamine on kindlasti oluline tegevus nende eesmärkide saavutamisel. Eesti on OSCE erimissiooni tegevust Ukrainas toetanud ka rahaliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles