Tartu praost: ma võtaksin uue eetikakoodeksi kohe vastu

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets.
Tartu Pauluse koguduse õpetaja Joel Luhamets. Foto: Margus Ansu

Tartu Pauluse koguduse õpetaja, praost Joel Luhamets ütles Postimehele, et tema ei näe vaimulike eetikakoodeksis midagi imelikku ja võtaks selle kohe vastu.

Postimees kirjutas tänases lehes, et Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Tallinna vaimulike koosolekul arutati peapiiskop Andres Põdra koostatud vaimulike eetikakoodeksi eelnõu üle.

Koodeksis on täpselt kirjas, mida Eesti vaimulikud teha ei tohi. Näiteks ei tohi nad kasutada narkootilisi aineid ja tööruumides, kodusid külastades või alaealiste juuresolekul suitsetada. Ka ei tohi näiteks homoseksuaalseid suhteid õigustada.

Samas on Postimehe andmetel kirikuinimesed kurtnud, et koodeks jätab neist vale mulje ja et dokumendis on kirjas elementaarsed, üldinimlikud tõed.

Tartu praost Luhamets sellega ei nõustu. Tema sõnul ei ole selles midagi erilist, et vaimulikel oma eetikakoodeks on. Põdra pakutud dokument sisaldab tegelikult suures osas tõlkeid Soome, Rootsi ja Saksamaa kirikute koodeksitest.

Koodeks on vajalik selleks, et kui kellelegi tehakse märkus, oleks võimalik näidata, mille põhjal seda tehti. «Neid probleeme aegajalt kerkib,» ütles Luhamets. «Kergem on neid korrale kutsuda, kui need asjad on selgelt välja öeldud.» Seetõttu on Luhametsa sõnul ka oluline, et koodeks oleks võimalikult detailne.

Tartu praost lisaks sinna ise veelgi rohkem täpsustusi. «See on igati loomulik asi. Ma ei saa aru, miks seda halva varjuga vaadatakse. Meie ei hakka teiste organisatsioonisiseseid reegleid kommenteerima.»

Luhametsa sõnul on Põder eetikakoodeksiga juba pikka aega tegelenud. Vastu pole seda veel võetud, sest see «pole nii põlev asi olnud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles