Poola otsus võib vihastada Venemaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krimmitatarlaste juht  Mustafa Džemilev.
Krimmitatarlaste juht Mustafa Džemilev. Foto: SCANPIX

Poola autasustas Ukraina parlamendisaadikust krimmitatarlaste Ukraina-meelset liidrit Mustafa Džemilevit Solidaarsuse preemiaga.

«Ta on Ukraina ühtsuse toetaja,» põhjendas Poola välisminister Radosław Sikorski. «Ta on keegi, kes koos oma rahvaga on näidanud, et demokraatia on võimalik.»

Preemia, millega kaasneb umbes miljoni euro suurune rahaline toetus, andis Poola välisministeerium tänavu välja esmakordselt. Preemia antakse Džemilevile üle 3. juunil Varssavis, samal ajal viibib Poolas visiidil ka USA riigipea Barack Obama.

Vaatamata Džemilevi katsetele Krimmi naasta, pole tal see Vene võimude vastuseisu tõttu õnnestunud. Ka Nõukogude Liidu päevil sattus Džemilev oma dissidentlike vaadete tõttu korduvalt vanglatesse ja töölaagritesse.

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris märtsis aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980ndate lõpus. Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles