KUULA KÕNET: Rasmusseni sõnul on Eesti üks NATO tuumikriike

Marian Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen pidas Tallinna Ülikoolis kõne
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen pidas Tallinna Ülikoolis kõne Foto: NATO

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen ütles täna Tallinna Ülikoolis peetud kõnes, et kuigi Eesti asub geograafiliselt NATO äärealadel, on ta poliitiliselt liitlaste üks tuumikriikidest.

Rasmussen ütles kõnes, et Venemaa teeb NATO-vastast propagandat ja seetõttu sooviski ta täna Tallinna Ülikoolis peetud loengus selgitada, mida NATO tegelikult teeb.

Ta rõhutas taaskord, et NATO viies artikkel on raudkindel. «Me teeme kõik, mis võimalik, et kaitsta iga inimest meie liitlasriikides.»

Seda on NATO tegevus Balti riikides tema sõnul ka kinnitanud. Rasmusseni sõnul on NATO valmis ka edasisi samme astuma. Muuhulgas näiteks suurendama valmidust liitlaste territooriumidel.

«Venemaa on väitnud, et NATO suurenemine on Venemaale ähvardus.» Rasmusseni sõnul kuulub liitlaste hulka 28 liikmeriiki, sest need riigid on seda ise soovinud ja otsustanud.

NATO suurenemine on Rasmusseni sõnul tegelikult olnud Venemaale kasulik nii investeeringute, kaubanduse kui ka turvalisuse mõttes. «Kahe kümnendi jooksul on NATO pidevalt töötanud selle nimel, et Venemaa ja NATO koos ühiste huvide eest koostööd teeksid. NATO on näidanud, et ta püüdleb strateegilise partnerluse poole Venemaaga.»

1997. aastal kirjutasid Venemaa ja NATO alla vastastikuste suhete, koostöö ja julgeolekuaktile. Aktiga nõustusid nad, et olemasolevas ja ettenähtavas turvalisuse keskkonnas kinnitavad liitlased võimalust viia läbi kollektiivse kaitse meetmeid.

«Putin ja teised Venemaa liidrid on öelnud, et NATOl ei ole õigust tugevdada liitlaste kohalolu selles maailmaosas. Las ma ütlen kristallselgelt: See on lihtsalt vale,» ütles Rasmussen.

Ta rõhutas, et NATOsse kuulumine ei ole vaid privileeg, vaid ka suur vastutus. «Mitte vaid ühed aitavad teisi, vaid kõik liitlased peavad olema valmis üksteist aitama.» NATO peasekretär ütles, et Eesti on panustanud kaitsesse 2 protsenti SKTst ning on teistele liitlastele eeskujuks.

Rasmussen lõpetas kõne sõnumiga Eestile: «NATO seisab koos teiega. Te võite olla NATO piiril geograafilsielt, aga asute poliitiliselt selle südamikus. NATO kaitseb teid ja kõiki liitlasi.»

Välisminister Urmas Paet külastas pärast loengut koos Rasmusseniga Ämari lennubaasi.

Paeti sõnul saab Ukraina sündmustel olema pikaajaline strateegiline mõju Euroopa julgeolekule. «Tänu liitlaste ja peasekretär Rasmusseni isiklikele pingutustele on NATO heidutusvõime olnud maailmas peamine stabiliseeriv ning julgeolekut garanteeriv jõud,» ütles Paet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles