Iraan teatas USA drooni edukast kopeerimisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA droon
USA droon Foto: SCANPIX

Iraan teatas täna, et on edukalt kopeerinud 2011. aasta detsembris enda valdusesse saadud USA drooni.

«Meie inseneridel õnnestus dešifreerida drooni saladused ja need kopeerida. Varsti teeb see (Iraani droon) katselennu,» ütles üks kõrge sõjaväelane riigitelevisiooni edastatud videolõigus.

Televisioon näitas Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei visiiti revolutsioonilise kaardiväe õhujõudude korraldatud näitusele islamivabariigi sõjalistest saavutustest, seda eriti ballistiliste rakettide ja droonide valdkonnas.

Videolõigus oli näha kaks peaaegu identset mehitamata lennukit.

«See droon on väga tähtis luuremissioonide jaoks,» ütles Khamenei, seistes Iraani valmistatud lennumasina ees.

Iraan teatas, et oli suutnud saada ameeriklaste kõrgtehnoloogilise drooni enda kontrolli alla ja sundinud selle kõrbes maanduma. Droon leiti praktiliselt tervena.

USA kinnitas lennumasina kaotamist.

Ühendriikide armeeametnikud püüdsid tookord vahejuhtumi tõsidust pisendada, öeldes, et Iraanil ei ole tehnoloogiat lennumasina saladuste dešifreerimiseks ning president Barack Obama nõudis islamivabariigilt Sentinel drooni tagastamist.

Iraan on teinud tõsiseid jõupingutusi oma drooniprogrammi edendamisel ning mõnede mehitamata lennumasinate tegevusraadius on sadu kilomeetreid ning nad on relvastatud rakettidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles