Teabeameti peadirektor: ka hea luuraja peab järgima seadusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Saks.
Rainer Saks. Foto: Toomas Tatar

Teabeameti peadirektor Rainer Saks ütles, et omastamise ja võimalikus riigisaladuse lekitamise kahtlustuse saanud töötajate tausta kontrolliti nende palkamisel põhjalikult ning kuigi kandidaatide oskused ja ettevalmistus on tööle saamisel oluline, ei tehta heade luurajate suhtes mööndusi.

«Ma usun, et neid inimesi tööle võttes kaaluti nende senist elukäiku väga põhjalikult ja ma usun ka seda, et kõike vaadati kõike tervikuna - nende oskusi, vajalikku ettevalmistust ja seda, mida nad on senises elus saavutanud,» ütles teabeameti peadirektor Rainer Saks «Aktuaalse kaamera» stuudios, vahendas ERR Uudised.

«Heale luurajale ei ole lubatud rohkem kui halvale, ka hea luuraja peab täitma seadusi, siin meil ei ole võimalik teha mingisuguseid mööndusi, aga ma arvan, et inimfaktor on siin oluline, kvalifikatsioon on oluline ja ju siis ei peetud toona neid seni toime pandud asju märkimisväärseks, ma arvan, et kehtivaid karistusi neil ei olnud ja seepärast ei kaalutud asja teistpidi, et neid mitte tööle võtta,» jätkas ta.

Peale meeste tööle võtmist hoiti nende tegevusel silma peal ja selle tõttu jõutigi lõpuks sinnamaani, et prokuratuur algatas asja uurimise, peadirektori sõnul välditi juhtunu kalevi alla panemist kahel põhjusel.

«Meie jaoks on see põhimõtteline küsimus, sest me näeme siin kahte olulist momenti: üks on see, et me peame taastama usalduse teabeameti vastu ja me leiame, et selliste juhtumite avalikuks toomine on üks võimalus usaldust taas taastada, teiseks näeme me selles olulist ennetusvahendit, et vältida selliste juhtumite kordumist edaspidi,» selgitas Saks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles