Reuters: Putin sai miljoneid dollareid haiglaseadmete hangete kaudu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musta mere ääres Praskovejevka külas asuv nn Putini palee.
Musta mere ääres Praskovejevka külas asuv nn Putini palee. Foto: SCANPIX

Uudisteagentuur Reuters jõudis Vene presidendi Vladimir Putini väidetava varanduse jälgi ajades andmetele, mille järgi jõudsid haiglatele seadmete hankimiseks mõeldud kümned miljonid dollarid hoopis Šveitsi salajastele pangakontodele.

Putin andis aastal 2005 korralduse tõsta tervishoiuteenuste taset haiglates, sest oli vaja parandada tavaliste venelaste elukvaliteeti.

Viis aastat hiljem panid ametnikud tähele, et riik oli maksnud uute kõrgtehnoloogiliste seadmete eest tegeliku hinnaga võrreldes kuni kolm korda rohkem.

Aastal 2012 esitati 104 inimesele süüdistus riigi rahade raiskamises ja seadmete ülehindamises. Paljud kohalikud firmajuhid ja ametnikud saadeti pettuse tõttu trellide taha.
Reutersi ajakirjanikud panid tähele, et kaks Putini lähikonda kuuluvat meest, kes samuti said meditsiinitehnika hangete abil suuri summasid, jäid karistamata. Need kaks inimest kandsid Šveitsi pankadesse kokku 84 miljonit dollarit.

Reuters sai vastavad andmed kontode väljavõtteid uurides. Neist selgub, et vähemalt 48 miljonit dollarit suunati ettevõttele, mis ehitas Musta mere äärde ehitise, mida tuntakse Putini palee nime all.

Putin ise on eitanud igasugust seotust kõnealuse lossiga.

Reutersi andmetel osteti seadmed, mille ülehindamisest on pärit Šveitsi kantud miljonid, Siemens AGst. Siemens müüs need esmalt Briti firmale ja see omakorda Venemaale.

Putini lähikondlastest on seadmete hankimisega oletatavasti seotud endine hambaarst Nikolai Šamalov. Ettevõtmisega seostatakse ka Dmitri Gorelovit, kes oli 2013. aastani Rossija panga aktsionär.

Kolmas mees, keda seostatakse meditsiinitehnikahankega ja Musta mere ääres asuva kinnistuga on Sergei Kolesnikov, kes on Gorelovi ja Šamalovi endine äripartner.

Kolesnikov on sama mees, kes 2010. aastal kirjutas president Dmitri Medvedevile, et Šamalov ehitas Putini jaoks Musta mere äärde luksusliku hoonetekompleksi.

Reutersi kirjutas, et Gorelovil olid head võimalused juhtida haiglaseadmete hanget. Gorelov osales 1990ndate alguses Peterburis firma Petromed, mis pidi hakkama tarnima piirkonna haiglatele meditsiinitehnikat, loomisel.

Šamalov oli aga meditsiinitehnikat müüva Siemensi piirkondlik juht, kes oli ettevõtte teenistuses 1990ndatest saadik.

Reutersi andmetel toimetati seadmed Siemensist Petromedile. Praegu Eestis elava Kolesnikovi sõnul liikusid rahad vahendaja kaudu. Dokumentide järgi maksis Petromed 195 miljonit dollarit Briti firmale Greathill Ltd, mis tegutses vahendajana seadmete ostmisel Siemensilt ja ka teistelt firmadelt.

Tehingute puhul andis Venemaa raha Petromedile seadmete hankimiseks. Greathill ostis seadmeid Siemensilt ja teistelt ettevõtetelt. Petromed ostis seadmed Greathillilt mitmekordse hinna eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles