Mullu registreeriti kolm korda enam korruptsioonikuritegusid

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo viimase kahe aasta töö ülevaatest selgub, et kui 2012. aastal registreeris büroo 120 kuritegu, siis juba aasta hiljem oli see number ligi kolm korda suurem, nimelt 348.

Aasta varasemaga võrreldes registreeriti 2013. aastal üle kolme korra enam omastamise, pistise ja altkäemaksu võtmise, andmise ja vahendamisega ning võltsimisega seotud kuritegusid. Üks kuritegude arvu märgatava suurenemise põhjuseid oli 123 kuriteoga kriminaalasi, milles üht maanteeameti eksamineerijat kahtlustatase korduvas altkäemaksu võtmises.

Büroo juhi Mati Ombleri sõnul on altkäemaksu võtjate profiil väga erinev. Ta selgitas tänasel pressikonverentsil, et nende inimeste motiivid ei ole ühesugused – osa neist ajendab väike sissetulek, samas kui teistel on püsiv sissetulek olemas. «Neid inimesi motiveerib mingi eriline nüanss,» lisas ta.

Samuti märkis Ombler, et oma rolli mängib altkäemaksu kuritegude toimepanemises ka see, kui asutus ei ole  selliste juhtumite ärahoidmisele pööranud piisavat tähelepanu.  Samas aga märkis keskkriminaalpolitsei juht Indrek Tibar, et altkäemaksu võtmise või andmise põhjus ei saa olla ainult see, et asutus on andnud võimaluse, inimesel endal peab olema selleks motiiv.

Mullu registreeris korruptsioonikuritegude büroo 348 kuritegu, neist kõige enam oli altkäemaksu võtmise (50), altkäemaksu andmise (49), omastamiste (40) ja pistise andmisega (37) seotud kuritegusid.

Prokuratuuri jõuab kriminaalasi veidi vähem kui aastaga

Büroo saatis mullu prokuratuuri 20 kriminaalasja kokku 293 kuriteoga.  Aasta varem saadeti 17 kriminaalasja 80 kuriteoga. Büroo koostatud ülevaatest nähtub, et üle poole neist menetlustest on alguse saanud büroo töötajate hangitud teabest või kolleegidega koostöö tulemusena.

Keskmiselt kulus menetluse alustamiset kriminaalasja prokuratuuri saatmieni 307 päeva. Büroo juhi Mati Ombleri sõnul on pika menetluskäigu taga nende mahukus.

Keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo äsja valminud trükisega saab tutvuda veebilehel www.politsei.ee/korruptsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles