Ilves: Ukrainas toimuva valguses peab Euroopa Liit olema jõulisem

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: JIM WATSON / AFP

«Majanduslikud huvid ei tohi üle kaaluda liberaalse demokraatia põhimõtteid. Euroopa Liit ei tohi karta Ukraina sündmuste valguses astuda jõulisi samme ja kehtestada Venemaale sanktsioone. Me ei saa lähtuda ainult majanduslikust heaolust,» ütles president Toomas Hendrik Ilves peakõnelejana Wrocławi globaalsel foorumil.

Poolas toimuval Wrocławi globaalsel foorumil on tänavu fookuses demokraatia ja julgeoleku kaitsmine Kesk-Euroopas, erilist rõhku pööratakse Ukraina tulevikule ning Euroopa-USA majandussuhetele ja julgeolekukoostööle.

Nii nagu üle-eile Riias peetud filosoof Isaiah Berlini iga-aastasel mälestusloengul, rõhutas riigipea ka täna Wrocławis: «Venemaa tekitatud ja õhutatud Ukraina kriis pole ainult Ida-Euroopa küsimus. Kogu läänemaailm seisab silmitsi uue olukorraga, mille on tekitanud autoritaarne režiim idas. Kõne all on tõsised välised väljakutsed, millega liberaalne demokraatia on pidanud viimase poole aasta jooksul silmitsi seisma.»

Wrocławi Globaalse Foorumiga meenutatakse Berliini müüri langemist ja kommunistliku režiimi kokkuvarisemist Ida-Euroopas 25 aastat tagasi, 15 aasta eest toimunud NATO itta laienemist ja Euroopa Liidu laienemist 10 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles