Separatistid hõivasid Donetskis Ukraina keskpanga hoone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Separatistid Donetskis keskpanga hoone ees.
Separatistid Donetskis keskpanga hoone ees. Foto: SCANPIX

Venemeelsed separatistid hõivasid täna Donetskis Ukraina keskpanga hoone eesmärgiga saada oma kontrolli alla sealsed varad.

«Valmistasime seda ette enam kui kuu,» ütles mässuline Oleksandr Matjušõn AFP-le. «Tahame, et maksutulud jääksid siia, mitte ei laekuks Kiievisse.»

Pangahoonesse tungisid kümned automaatidega isikud. AFP korrespondendi teatel seisis keskpanga Donetski esinduse peauksel viis relvastatud maskides isikut ja panga töötajad väljusid, käed pea kohal, hoonest. Hoonelt on maha tõmmatud Ukraina vapp ja uksel on silt «tehniline rike».

Matjušõni sõnul alustas tema üksus kohalike võimudega läbirääkimisi kohaliku varakambri ja maksukogumisteenistuse üleandmiseks isehakanud Donetski rahvavabariigi juhile. «Võtame järk-järgult pangandussüsteemi üle,» lisas äärmuslane.

Ukraina valitsuse teatel takistab pangahoone hõivamine «pensionide, sotsiaaltoetuste ja riigiametnike palkade väljamaksmist».

«Meile ei laeku Donetski ettevõtete maksuraha,» teatas valitsus avalduses.

Separatistid kuulutasid pärast 11. mai niinimetatud referendumeid Donetski ja Luganski oblastis välja iseseisvuse.

Mässulised on alates aprilli keskpaigast vallutanud rohkem kui kümnes Ida-Ukraina linnas valitsusasutusi, kuid pangahooneid polnud nad seni puutunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles