Hollandlased jäid Tallinna lennujaamas vahele suure koguse khatiga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Khat.
Khat. Foto: Riigiprokuratuur

Juuni alguses tabasid maksu- ja tolliameti töötajad kahel korral suure koguse narkootilisi aineid - Tallinna lennujaama tollikontrollis avastati 52,8 kilogrammi khati taimi ning Põlvamaal likvideeriti kanepikasvatus 69 taimega.

5. juunil peeti Tallinna lennujaamas kinni kaks Hollandi kodanikku, kelle kohvrite sisu kontrollimisel avastati kokku 52,8 kilogrammi khati taimi. Riigiprokurör Taavi Perni sõnul tuuakse khati taimi Eestisse sageli Ühendkuningriigist, kuid seekordne laadung saabus Amsterdamist. «Enamasti on khati vedajate eesmärk viia taimed siit edasi Soome, kuna Eestis puuduvad sellel tarbijad,» selgitas riigiprokurör.

Järgmisel päeval likvideerisid maksu- ja tolliameti töötajad Põlvamaal 69 taimega kanepikasvatuse ning kanepi kasvatamises kahtlustavatena peeti kinni kolm Eesti kodanikku. Riigiprokurör Perni sõnul leitakse selliseid kanepikasvatusi keskmiselt kolm-neli korda aastas. «Kanepi müügi korral oleks võinud sellest saadav kasu ulatuda mõnekümne tuhande euroni,» ütles riigiprokurör.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna narkotalituse juhataja Urmet Tambre sõnul on viimase aja tabamused märk ameti arengust võitluses keelatud narkootiliste- ja psühhotroopsete ainetega ja nende käitlejatega. «Kuritegude efektiivne avastamine nii lennujaamaas, sadamas, kui ka maanteedel MTA ametnike poolt teeb keelatud ainete transportimise raskemaks ja kallimaks ning see omakorda vähendab ka narkootiliste ainete pakkumist ja kättesaadavust turul.»

Maksu- ja tolliamet hoiab pidevalt silma peal ka postisaadetistel, sest internetist tellitakse posti teel palju kanepiseemneid. «Kanepiseemnete tellimine hoogustub igal kevadel. Kui meil on alust kahtlustada, et seemnete tellimise eesmärgiks on ebaseaduslik kanepi kasvatamine, siis võivad seemnete tellijad olla kindlad, et nad satuvad ka meie ametnike huviorbiiti,» rääkis Tambre.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi maksu- ja tolliamet ning juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles