Savisaar-Toomastil jääks riigikogusse minekul saamata kümneid tuhandeid eurosid

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar-Toomast
Vilja Savisaar-Toomast Foto: SCANPIX

Reformierakonda kuuluv europarlamendi saadik Vilja-Savisaar Toomast kaotaks Yana Toomi asemel riigikogu liikme kohale asudes kümneid tuhandeid eurosid, kuna saadikukoha vastuvõtmisel ei saaks ta Euroopa Parlamendi liikmetele ette nähtud hüvitist.

Europarlamendi praeguse koosseisu saadikute volitused lõpevad 1. juulil.

Ametiaja lõppemisel on europarlamendi liikmetel õigus saada palgaga samaväärset üleminekuhüvitist, mida makstakse nii mitu kuud, kui mitu aastat kestis parlamendiliikme ametiaeg, ütles europarlamendi infobüroo pressiesindaja Postimehele.

Seda hüvitist ei maksta siiski kauem kui kaks aastat. Hüvitist ei maksta, kui parlamendiliige asub tööle muus parlamendis või avaliku sektori ametikohal.

Europarlamendi liikme kuupalk on praegu 8020 eurot ja 53 senti. Europarlamendi liikme kuupalk on maksustatud Euroopa Liidu maksuga, mille mahaarvamise järel on palk 6250,37 eurot. Liikmesriigid võivad palka maksustada ka riiklike maksudega.

Riigikogu valimised toimuvad tuleva aasta märtsis. Juhul kui Savisaar-Toomast asuks juulis Yana Toomi asendusliikmena riigikogu liikmeks, ei hakkaks ta saama europarlamendi endise liikme hüvitist. Vilja Savisaar-Toomast on lubanud kandideerida järgmise aasta märtsis toimuvatel riigikogu valimistel.

Kui Savisaar-Toomast pärast europarlamendi valimisi mõnel muul avaliku sektori ametikohal tööle ei asu, maksab europarlament talle viie kuu jooksul juulist novembri lõpuni üle 40 000 euro, millest arvestatakse maha maksud.

Riigikogu lihtliikme palk on praegu 3465 eurot kuus. Juhul kui Savisaar-Toomast asub riigikogu liikme kohale, saab ta lihtliikmena juulist tuleva aasta märtsini parlamendisaadiku palka üle 27 000 eurot, millest arvestatakse maha maksud.

Vilja-Savisaar Toomast teatas täna, et otsustas loobuda europarlamenti valitud keskerakondlase Yana Toomi asemel riigikogu liikme kohale asumisest.

«Kaalusin pikalt ja põhjalikult võimalust Yana Toomi asendusliikmena riigikogus tööle asuda. Jõudsin aga järeldusele, et hetkel on mandaadist loobumine eetilisem kui selle vastuvõtmine,» põhjendas Savisaar-Toomast oma otsust.

Ta märkis, et 2011. aastal toimunud riigikogu valimised andsid parlamendi liikme koha Keskerakonnale, mitte tema praegusele koduerakonnale Reformierakonnale. Savisaar-Toomast lisas, et 2015. aasta märtsis soovib ta taotleda Eesti valijatelt riigikogu mandaati juba Reformierakonna nimekirjas ning neljaks aastaks, mitte paariks kuuks.

Yana Toomi esimene asendusliige on Keskerakonnast lahkunud ja mullu Reformierakonda astunud europarlamendi praeguse koosseisu saadik Vilja-Savisaar Toomast. Temast järgmine asendusliige on Tallinna kesklinna keskerakondlasest vanem Mihhail Korb. Kui ka Korb loobub, onon järgmine asendusliige Keskerakonda kuuluv Tallinna kunstigümnaasiumi direktor ja Tallinna linnavolikogu liige Märt Sults. Sultsist järgmine asendusliige on Tallinna abilinnapea nõunik Siret Kotka.

Yana Toom sai 2011. aasta märtsis toimunud riigikogu valimistel Tallinnas Haabersti, Kristiine ja Põhja-Tallinna linnaosas kandideerides 4510 häält. Samas valimisringkonnas kandideerinud Vilja-Savisaar-Toomast sai 1422, Mihhail Korb 915 ja Märt Sults 873 häält. Lääne-Virumaal kandideerinud Siret Kotka sai 894 häält.
-------------------------
*Täpsustus arvutuskäigus. Kuna Vilja Savisaar-Toomast on olnud europarlamendis viis aastat, saab ta hüvitist viis kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles