Eestlaste lemmik grilltoode: sea kaelakarbonaad

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hoolimata vihmast grillivad eestlased jaanipäeval ikka ohtralt.
Hoolimata vihmast grillivad eestlased jaanipäeval ikka ohtralt. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Maxima Eesti grilltoodete müügistatistika näitab, et eestlased armastavad traditsioonilisi lihatooteid ja -maitseid, kusjuures kõige rohkem ostetakse sea kaelakarbonaadi.

«Lihatoodete müügiedetabelis troonivad traditsiooniliselt sea kaelakarbonaad, broilerifilee ja –koivad ning lambasooles toorvorstid,» lausus Maxima Eesti kommunikatsioonijuht Erkki Erilaid. 

«Marinaadidest eelistatakse erinevate tootjate pakutavaid klassikalisi, järgnevad lihatooted punases ja keefirimarinaadis.»

Erilaiu sõnul võtab tarbija meelsasti vastu ka uudsetes marinaadides tooted ja mõnedki neist kinnistuvad ka lemmikute edetabelis.

«Mitu aastat järjest on uudistoodetest edukad erinevates marjamarinaadides liha ning mõne aastaga on uudsest traditsioonilisteks saanud keefiri- ja jogurtimarinaadid,» kirjeldas Erilaid grillijate ostueelistusi.

Kana- ja kalkuniliha puhul eelistab Eesti tarbija pigem maitsestamata toodet, mida ise marineerida.

«Kõrvuti linnulihaga tõuseb marineerimata toodetest esile veel sea kaelakarbonaad, mida ostjad eelistavad sageli ise maitsestada,» lausus Erilaid.

«Grillihooajal tõuseb märgatavalt marinaadiks kasutatavate maitseainete ja ka valmismarinaadide müük.»

Traditsiooniliselt saabub suurim grilltoodete tarbimine jaanipühade ajal, mil kaupluste müügist moodustavad grilltooted tavapäevadega võrreldes mitu korda suurema osa.

Erialiu sõnul eestlane jaanipühade ajal vihma ei karda ja grillib ikka sama palju.

Juunikuu ostetuimate lihatoodete edetabel on järgmine:

1.   Sea kaelakarbonaad

2.   Jahutatud broilerifilee

3.   Jahutatud broilerikintsud

4.   Jahutatud broilerikoib

5.   Toorgrillvorstid lambasooles

6.   Kooresed toorvorstid lambasooles

7.   Klassikaline šašlõkk

8.   Laste toorvorstikesed

9.   Searibi punases marinaadis

10. Sea kulinaarne ribi

Mullu oli jaanipühade ajal olid Maxima Eesti pühadenädalavahetuse müüduimad tooted olid traditsiooniline šašlõkk ja grillvorstid.

Kui tavanädalal ostetakse Maxima kauplustes värsket liha ja lihatooteid marinaadis 160-180 tonni, siis jaaninädalal kasvab lihamüük üle 250 tonni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles