Video ja fotod: eestlased tellivad narkot üha enam postiga

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Omniva (endine Eesti Post) rahvusvahelise posti osakonda saabuvate saadetiste hulgast leitakse päevas keskmiselt üks pakk narkootilise ainega. Seejuures on selliste saadetiste arv viimastel aastatel kõvasti kasvanud ning suurenenud on ka uimasti kogused, mida postiga julgetakse tellida.

Maksu- ja tolliameti (MTA) vaneminspektor Reet Õunapuu kinnitab, et narkootiliste ainetega saadetisi avastatakse üha sagedamini. Kui aasta tagasi avastati kuu jooksul 10-15 sellist saadetist, siis nüüd 20-30. Kui mõned aastad tagasi avastati aasta jooksul 50-60 narkootikumi sisaldavat saadetist, siis nüüd tuleb sama hulk kokku paari kuuga.

Ta nendib, et viimase aasta jooksul on ka tellitavad kogused väga suureks läinud – kui mõned aastad tagasi telliti ainet mõne grammi kaupa, siis nüüd koguses kümme kuni sada grammi.

Mõned nädalat tagasi avastas toll postipakist üle saja grammi hašišit.

«Eks inimesed külastavad üha enam erinevaid internetilehekülgi ja julgevad sealt tellida. Kuna internetipoodide leheküljed on avalikud, siis usutakse, et tellimine on lubatud,» oletab Õunapuu põhjust.

Kui mõned aastad tagasi vaevuti keelatud aineid postipakis veel peitma, siis nüüd lükatakse näiteks marihuaana lihtsalt paberi vahele ja pistetakse ümbrikusse. Tõsi, taimepuru on enamasti vaakumpakendis, mis ei lase spetsiifilisel lõhnal levida.

«Muidu oli nii, et kui suur postikott tehti lahti, siis juba oli tunda marihuaana lõhna,» ütles Õunapuu. 

Kanepiseemneid peideti aga CD karpidesse, šampoonipudelitesse, aga ka kartongi avadesse.  Viimasel ajal seda teha enam ei viitsita. Ehk on arusaadud, et ainet läbivalgustusseadme eest peita on väga keeruline.

Treenitud silm märkab seadme ekraanilt kahtlast orgaanilist ainet, misjärel avab postitöötaja tolli nõudel paki lähemaks kontrolliks.

Mõned päevad tagasi avastas toll ümbrikust aga fooliumpakendisse poetatud kristallpulbri, mis on esialgse kahtluse kohaselt amfetamiin.

«See, et foolium ainet varjab, on linnalegend,» kinnitas Õunapuu. Mis ainega täpselt tegu on, selle selgitab välja kohtuekspertiisi instituut.

Pulber, mis kahtluste kohaselt võib olla amfetamiin. Foto: Tairo Lutter

«Meie teeme postisaadetise läbivaatuse akti ja saadame aine edasi ekspertiisi, kus selgitatakse välja, mis ainega on täpselt tegemist.»

Ekspertiis ja menetlustoimingud võivad aega võtta ning seni võib inimene arvata, et pakk on kaduma läinud, misjärel tellib ta uue.

Eile näiteks avastasid tolliametnikud Hollandist teele pandud narkoseenekasvataja stardipaki. Kaasa oli pandud isegi kasutusjuhis, et algaja saaks aru, kuidas eoste vedelkultuurist hallutsinogeenseid aineid sisaldavaid seeni kasvatada. Vedeliku omamise eest saab aga karistada.

Seenekasvataja stardipakk ja selle röntgenpilt. Fotod: Tairo Lutter

Riskimaad teada

Pakk Hollandist on MTA töötajate jaoks juba ilma röntgenpilti nägemata riskifaktor. Riskimaid, kust palju uimasteid tellitakse, on aga veelgi. Näiteks tuleb pulbreid ja kanepiseemneid ka Inglismaalt. Tšehhist tellitakse palju marihuaanat, aga riskimaadeks peetakse ka Mehhikot ja isegi Šveitsi. «Viimasel ajal sellist maad ei olegi, kust midagi ei tule. Riskimaad pidevalt ka vahetuvad,» ütleb Õunapuu.

Postitöötajad sorteerivad «riskimaadest» pärit kaubad kärudesse, kust need edasi läbivalgustusseadmesse jõuavad.

Kui keegi usub, et kanepiseemneid on lubatud tellida ja vaid nende kasvatamisega vahele jäädes saab karistada, on seegi vale.

«Kanepiseemnete kestadelt leitakse ekspertiisis tetrahüdrokannabinooli, mis kuulub narkootiliste ja psühhotroopsete ainete hulka,» põhjendab vaneminspektor. Nii nagu tomati-, kurgi-, või tilliseemnete puhulgi, on ka kanepiseemnete ostmise kõrgaeg kevadel.

Postipakkide sorteerimine. Foto: Tairo Lutter

Maksu- ja tolliameti vaneminspektor Reet Õunapuu valgustamas postipakke läbi. Foto: Tairo Lutter

Unimaguna, kanepi või kokapõõsa ebaseadusliku kasvatamise eest  karistatakse rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega.

Narkootilise või psühhotroopse aine toimetamise eest üle Euroopa Liidu territooriumi piiri või riigipiiri karistatakse trahvi või kuni viieaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles