Porošenko pikendas relvarahu 72 tunni võrra

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko.
Ukraina president Petro Porošenko. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko pikendas reedel ühepoolset relvarahu riigi idaosas 72 tunni võrra.

Porošenko langetas otsuse nädala kestnud relvarahu pikendamiseks pärast Euroopa Liidu tippkohtumiselt naasmist riikliku julgeoleku- ja kaitsenõukoguga (NSDC) peetud kõneluste järel.
Relvarahu sai ümber reedel GMT aja järgi kell 19.00 (Eesti aeg 22.00).

«President pidas kohtumise õiguskaitseasutuste esindajatega ja pikendas relvarahu Kiievi aja järgi 30. juuni õhtul kella 22.00-ni kooskõlas NSDC resolutsiooniga nr. 548/2014,» teatas presidendi pressiteenistus.

Venemeelsete separatistide komandörid teatasid varem reedel, et peatavad samuti tulistamise 72 tunniks, et anda võimalus esimestele mitteametlikele kontaktidele 11 nädalat väldanud vastasseisu lahendamiseks.

Relvarahu ajal ootab Ukraina «Venemaa territooriumil asuvate palgasõdurite värbamispunktide sulgemist ja ebaseaduslike relvaüksuste liikumise peatamist Donetski ja Luganski oblastites», seisis pressiteenistuse avalduses.

«Donbassi elanike rahumeelset elutegevust takistavate kindlustuste ja rajatiste ehitamine loetakse relvarahu rikkumiseks. Suutmatus jõu mittekasutamise režiimist kinni pidada annab Ukrainale õiguse see režiim ennetähtaegselt katkestada aladel, kus relvarahust kinni ei peeta.»

«Lisaks ootavad Ukraina võimud 27. juuni Euroopa Nõukogu järeldustes sisalduvate sammude astumist esmaspäevaks. Sammude seas on president Porošenko rahuplaani rakendamine, Ukraina-Vene piiri jälgimine ja kontrollimine ning kolme piiripunkti (Izvarine, Dovžanski ja Tšervonopartizansk) ning pantvangide, sealhulgas kõigi Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) vaatlejate vabastamine.»

«Käesolevat rahuplaani faasi viiakse ellu kooskõlas OSCE inspektoritega ning selles sisaldub selgelt määratletud periood relvade mahapanekuks neile, kes seda plaani toetavad,» seisis avalduses.

Vene välisminister Sergei Lavrov ütles varem reedel, et Moskva tervitab relvarahu pikendamist, ent see ei tohi tähendada üksnes separatistidele relvade mahapanekuks esitatud ultimaatumi tähtaja edasilükkamist.

Ukraina relvajõud on riigi idaosas separatistidega lahinguid pidanud alates aprilli keskpaigast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles