Andrus Ansip sai euroliberaalide asepresidendiks

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip Brüsselis.
Andrus Ansip Brüsselis. Foto: SCANPIX

Eestist suurima häältearvuga Euroopa Parlamenti valitud Andrus Ansip (Reformierakond) valiti europarlamendi Euroopa demokraatide ja liberaalide liidu (ALDE) asepresidendiks, kuid ta loodab sellele ametikohale mitte väga kauaks jääda.

Ansipi sõnul tegi talle sellise ettepaneku grupi president ja ta võttis koha vastu. Ansip lausus Postimehele, et liberaalide asepresidendi koht europarlamendis on võrreldav riigikogu fraktsiooni aseesimehe kohaga Eestis. «Marju Lauristin on sotsiaaldemokraatide grupi asepresident, nüüd mina sain liberaalide aseesimeheks,» viitas Ansip, et suisa kaks eestlast on saanud kõrgetele kohtadele.

Euroliberaalidel on kokku seitse asepresidenti. Millised teemad selles ametis tema vastutada jäävad, Ansip veel ei teadnud, sest valdkondade jaotus pole toimunud.

Üldiselt oli ta asepresidendi koha kommenteerimises tagasihoidlik. «Kui ma valimistel osalesin, siis kõik teadsid, et minu siht on Euroopa Komisjon,» põhjendas Ansip.

«See, et ma suisa grupi asepresidendiks sain, on üllatus ja meeldiv ootamatus,» ütles ta. «Aga loodan, et ma väga kaua seda ametit pidada ei saa, sest vast novembrist hakkab tööle juba uus Euroopa Komisjon Jean-Claude Junckeri juhtimisel ja mina loodan seal komisjonis koha saada.»

Ansip rõhutas, et palju olulisem on see, et Euroopa Parlamendis otsustasid Euroopa Rahvapartei, Euroopa Sotsiaaldemokraadid ning ALDE moodustada koalitsiooni. «Täna valitakse parlamendile presidenti, mis on selle koalitsiooni esimene proovikivi. See on väga oluline, et euroopameelsed suured parlamendifraktsioonid on otsustanud luua ühise koalitsiooni – märksa olulisem kui see, et ma ALDE grupi asepresident olen,» ütles Ansip.

«Liberaalid võitsid Eestis europarlamendi valimised, mistõttu mul on heameel olla ka seal otsustajate keskel ning omada sama infot, mida teised otsustajad - see on suur väärtus. Eks ma eeldan, et ALDE grupi asepresident pääseb ametiseisundist tulenevalt rohkemale infole ligi,» lisas Ansip.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles