Rõivas: NATO liitlaste kohalolu kulud lisanduvad kahele protsendile

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Peeter Langovits / Postimees

Peaminister Taavi Rõivase sõnul on valitsus kokku leppinud, et kulud, mis kaasnevad NATO liitlaste kohalolekuga Eestis, lisanduvad kaitsekulutuste kokku lepitud kahele protsendile SKT-st.

Küsimusele, kui suur on see summa ning milliseks tõuseb kaitsekulutuste protsent SKT-st, vastas Rõivas: «Tähtsam kui protsent on teadmine, et Eestis ei jää liitlaste tuleku tõttu ükski seni kavandatud siseriiklik kaitsehange või meie enda tegevus tegemata. Meil on põhimõtteline kindlus olemas, et liitlaste kohalolek on teretulnud, me toetame seda omalt poolt vastuvõtva riigi toetusega. See suurusjärk on miljonites eurodes, aga see ei muuda protsenti nii palju, et me peaksime seda komakohta luubiga otsima,» lausus Rõivas.

Rõivas pidas liitlaste kohalolekut Eestis valitsuse esimese 100 päeva otsustest julgeolekuvaldkonna kõige kaalukamaks kokkuleppeks. «Eesti on paremini kaitstud koos liitlastega ja Eesti julgeolekuolukord on kindlam kui kunagi varem. See on meie jaoks väga põhimõtteline ja oluline.»

Ta pidas väga oluliseks Taani õhuväe hävitajate olemasolu Ämaris ja üldse Ämari muutumist reaalselt õhuturbe operatsioonis osalevaks NATO lennuväljaks, samuti ühendriikide 150 sõduri kohalolekut Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles