Galojani toimetab otsuse jõustumisel Eestisse keskkriminaalpolitsei

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan Harju maakohtus
Anna-Maria Galojan Harju maakohtus Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Justiitsministeerium toonitas, et ehkki Londoni magistraadikohus otsustas loovutada Eesti riigile suures ulatuses omastamises süüdi mõistetud Anna-Maria Galojani, siis pole otsus veel jõustunud. Otsuse jõustumisel toimetab kümne päeva jooksul Galojani Eestisse keskkriminaalpolitsei.

Kui Eesti taotleb kurjategija vahistamist ja üleandmist Euroopa Liidu riigilt, siis on tegemist loovutamismenetlusega. Kui aga seda taotletakse mõnelt kolmandalt riigilt, siis on tegemist väljaandmisega.

Londoni Westminsteri magistraadikohus otsustas 4. juulil rahuldada Eesti justiitsministeeriumi palve loovutada Eesti riigile suures ulatuses omastamises süüdi mõistetud Anna-Maria Galojan.

Justiitsministeeriumi avalike suhete juht Katrin Lunt täpsustas, et otsus ei ole jõustunud, kuna Galojan võib selle vaidlustada. Kui kaua tal aega selleks on, ei oska ministeerium veel öelda. Lehekülje gov.uk andmetel saab magistraadikohtu otsuseid edasi kaevata 21 päeva jooksul pärast otsuse väljakuulutamist.

Kui loovutusotsus jõustub, siis toimetab Galojani kodumaale kümne päeva jooksul keskkriminaalpolitsei. See, kas ja kuidas piiratakse Galojani liikumist Ühendkuningriigis või kas ta võetakse vahi alla, on Ühendkuningriigi otsustada. Teadaolevalt on tal keelatud praegu riigist lahkuda ning ta peab regulaarselt suhtlema politseiga.

 Eestile loovutatud isikut ei saa üldiselt edasi loovutada teisele Euroopa Liidu liikmesriigile või välja anda Euroopa Liitu mittekuuluvale riigile.

MTÜ Eesti Euroopa Liikumise (EEL) eksjuht Anna-Maria Galojan mõisteti süüdi ligi 60 000 euro omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises. Kohus karistas teda ühe aasta ja 10 kuu pikkuse vangistusega, millest ta pidanuks vanglas kohe ära kandma viis kuud, lisaks tuli tal maksta tsiviilhagi katteks 47 956,29 eurot ning MTÜ Eesti Euroopa Liikumise kasuks viivised summas 17 658,17 eurot.

Eestis koostati mullu 88 isiku suhtes Euroopa vahistamismäärus. Neist 35 isikut on teistes riikides kinni peetud ja Eestile loovutatud. Neli määrust koostati juba Eestile loovutatud isikule lisasüüdistuse esitamiseks. 11 isiku suhtes on loovutusmenetlus veel pooleli, kaks isikut peeti kinni Eestis, ühe isiku suhtes koostatud määrus tühistati, kaks isikut peeti kinni väljaspool ELi ja nende suhtes on esitatud väljaandmistaotlused. 33 isikut on veel tagaotsitavad.

Lisaks anti Eestile üle 10 isikut varasematel aastatel koostatud vahistamismääruste alusel.

Mullu tabati Eestis või kandsid Eesti kinnipidamiskohas karistust 55 teiste ELi riikide poolt

tagaotsitavat ning 49 isikut on taotlevale riigile üle antud. Kolme isiku suhtes taotlev riik tühistas vahistamismääruse, varasemalt loovutatud isikule lisasüüdistuse esitamiseks saabus kaks taotlust, ühe isiku suhtes esitati vahistamismäärus enne tema kinnipidamist ja isiku asukoht ei ole ka teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles