Kivimägi: Rail Balticu trassi kokkuleppe osas on positiivseid arenguid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne vaade tulevasest Rail Balticu raudteest.
Illustratiivne vaade tulevasest Rail Balticu raudteest. Foto: www.railbaltic.info

Pärnu linnapea Toomas Kivimäe sõnul on maakonnas Rail Balticu trassi kulgemise leppe saavutamise osas toimunud viimasel ajal positiivseid arenguid, Pärnumaa omavalitsuste liit aga tema optimismi ei jaga ja valmistub sügisel vastuargumente lauale panema.

«Kokkulepe trassivalikus Pärnu maakonna osas võiks olla paari kuu küsimus,» ütles Kivimägi BNSile, lisades, et selle aja jooksul võiks olla vähemalt selge, kas kokkuleppe saavutamine on üldse võimalik. 

«Ühel hetkel kindlasti ja teatud lõikudes, ma ei taha öelda, et see on Pärnus, aga on selge, et teatud osades tuleb lauale ka sundvõõrandamine,» sõnas ta.

Üks suuremaid küsimärke leppe saavutamisel oli Kivimäe sõnul Tahkuranna vald, kuid praegusel hetkel vald põhiliselt aktsepteerib laual olevat lahendust. Kõige tulisemad vaidlused on aga seotud trassikoridori kulgemisega Vändra vallas. «Kuna projekteerimismeeskonna poolt pakutav on keskkonna ja sotsiaalmajanduslikust aspektist nii palju parem variant, siis minu arvates tuleks see variant võtta eeskujuks ja pigem otsida neid kompensatsioonimehhanisme külaelanikele, et oleks võimalik see variant realiseerida,» sõnas linnapea.

Lisaks on tema sõnul veidi probleeme Are vallas, aga mujal on kõik korras.

«Kui algne plaan oli argmumendid kokku panna kohe peale trassivariandi tutvustusi valdades, siis praegu oleme otsustanud sella asjaga reaalselt augustis edasi minna,» rääkis Pärnumaa omavalitsuste liidu juhatuse liige Taimo Tammeleht BNSile.

Tammelehe sõnul pole liidu nägemus valitsuse heaks kiidetud trassikoridorist kardinaalselt erinev, vaid küsimus on pigem nüansside täpsustamises. «Et ühele meeldib jõnks vasakult, teisele paremalt,» lausus ta. «Lihtsalt tänasel päeval ei ole kõikidest omavalitsustest laekunud argumente ja me ei ole saanud seda komplekti kokku,» põhjendas Tammeleht asja sügisesse lükkamist. 

Kui palju vastuargumente võiks tulla, ei osanud Tammeleht öelda. Probleemne on tema sõnul praegu Vändra valla piirkond, natuke Tahkuranda, Surju ja nipet-näpet ka Häädemeestel.

Liit plaanib oma seisukohad keskkonnainspektsioonile ja  -ministeeriumile esitada hiljemalt septembris. «Kui on võimalus oma seisukohti kaitsa, tuleb seda teha, mitte kõike kiiresti ära teha ja pärast kahetseda - nii-öelda viimase hetkeni üritatakse ikkagi jalga ukse vahel hoida,» ütles ta.

Liidule annab Tammelehe sõnul tuge teemat üleval hoida ka see, et puudub info, et kui kaugel on projekt Lätis ja Leedus. «Kuuldavasti nemad on meist veel rohkem maas ja riigid on samas suuremad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles