Tabati 3,5 miljoni salasigareti vedajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salakaubavedajatelt ära võetud sigaretid.
Salakaubavedajatelt ära võetud sigaretid. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliameti töötajad pidasid kinni neli meest, keda kahtlustatakse rohkem kui 3,5 miljoni sigareti salakaubaveos Filipiinidelt Eestisse ja siit edasi Rootsi.

Aleksei (29), Mihhaili (29), Dmitri (29) ja Aleksei (42) peeti kinni 30. juunil, teatas riigiprokuratuuri pressiesindaja. Juuli alguses võttis Harju maakohus riigiprokuratuuri taotlusel 29-aastase Aleksei kuueks kuuks vahi alla, teda kahtlustatakse lisaks sigarettide käitlemise korra rikkumises.

Nimelt korraldas Aleksei tema kontrolli all olevate Eesti äriühingute salasigarettide vedu, lastes toimetada ligikaudu kaks miljonit illegaalset sigaretti Leedust Eestisse ja siit edasi Suurbritanniasse.

Sigarettide transpordiks kasutati legaalseid rahvusvaheliste vedudega tegelevaid transpordi- ja kullerfirmasid ning sigaretid peideti eri kaupade sisse. Kauba saabumisel Leedust Eestisse muudeti siin kauba veo tellija, saatja ja saaja andmed.

Kuriteo avastamiseks tehti rahvusvahelist koostööd Rootsi, Taani ja Inglismaa õiguskaitseorganitega.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja asetäitja Ardi Miti sõnul on legaalsete transpordiettevõtete kasutamine sigarettide ebaseaduslikul käitlemisel üsna sagedane. «Ebaseadusliku kauba veo takistamisele aitab kõige paremini kaasa rahvusvahelisi veoteenuseid osutavate ettevõtete ning Maksu- ja tolliameti pidev koostöö,» lisas Mitt.

Riigiprokurör Helga Aadamsoo sõnul oleks selliste koguste sigarettide pealt pidanud Eesti riigikassasse laekuma üle 6 miljoni krooni aktsiisi- ja tollimaksu, mis jäi aga kurjategijatele.

Nelja meest kahtlustatakse grupiviisilises salakaubaveos, mille eest võib süüdimõistmisel kohus karistada kuni viieaastase vangistusega. 29-aastast Alekseid kahtlustatakse lisaks tubakatoodete käitlemise korra rikkumises, mille eest võib süüdimõistmisel kohus karistada kuni kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles