Autokooli tervisetõendit tuleb hakata ise printima

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppesõiduauto. Pilt on illustreeriv.
Õppesõiduauto. Pilt on illustreeriv. Foto: Liis Treimann / Postimees

Alates järgmise aasta esimesest aprillist hakkavad kehtima e-tervisetõendid, kuid kuna autokoolidel sellele süsteemile ligipääsu pole, tuleb inimestel endil hakata tõendit välja printima.

Kui siiani on autokoolidesse sõitu õppima läinud inimesed saanud perearsti juurest kaasa paberil tervisetõendi, siis järgmisel aastal enam niisama lihtsalt paberil tõendit ei saa. Perearstil tuleb tervisetõend ise patsiendiportaali lisada, kus seda näeb tervisetõendi taotleja ka ise ning kust tal on võimalik see välja printida.

Eesti Autokoolide Liidu presidendi Enn Saardi sõnul pole siiani e-tervisetõenditega palju probleeme olnud, kuna digitaalne tõend pole veel kohustuslik. «Kui praegu on mõni inimene e-tervisetõendiga tulnud, siis oleme tal palunud selle välja printida,» ütles Saard.

«Praegu pole veel palju probleeme olnud, kuid uuel aastal võib olukord muutuda,» lausus Saard ja arvas, et ka autokoolidel võiks siiski olla võimalus, et antud süsteemile ligi pääseda.

Kuna autokool ei tohi ilma tervisetõendita inimest autokooli vastu võtta, tuleb digitaalse tervisetõendiga inimesel näiteks varasemast rohkem aega kulutada, et see välja printida või koolile saata. «Korra oleme inimesel palunud paberkandjal tõend tuua ja siis pidi ta teise rühma seetõttu minema, sest esimesel korral polnud tal seda kaasas,» lausus Saard.

Sotsiaalministeeriumi kodulehel on kirjas, et juba eelmisest kuust alates on võimalik e-tervisetõendeid koostada, kuid see pole veel kohustuslik. Praegu saavad inimesed oma tõendi kätte ka paberil, kuid soovi korral on võimalik saada ka digitaalne versioon.

Sotsiaalministeeriumi teavituse peaspetsialist Armo Vask ütles, et autokoolid ei saa ligipääsu digitaalsele tõendile seetõttu, et neil ei ole infosüsteemi, mis suudaks tervisetõendeid elektrooniliselt vastu võtta. «Uue infosüsteemiarendus tähendaks autokoolidele suurt lisakulu, mis samuti võib tähendada autokoolide hindade tõusu,» ütles Vask.

Praeguseks on välja arendatud süsteem, mis võimaldab inimesel patsiendiportaalist tõend alla laadida ja seejärel on võimalik see e-postiga autokoolile saata. «Seda, kuidas autokool tõendit aktsepteerib, kas prinditult või digitaalselt, on kooli enda otsustada.»

Armo Vaski sõnul lihtsustab e-tervisetõendite süsteem inimeste elu selle võrra, et tervisetõendi saamiseks ei pea kohe perearsti poole pöörduma, vaid selleks tuleb patsiendiportaalis avaldus esitada. Pärast seda tuleb inimesel perearsti juurde minna ning seejärel on tal hiljem võimalik oma tõendit vastavalt vajadusele portaalist välja printida. 

«E-tervisetõendite eesmärk on lihtsustada inimese ja ka arsti elu. Inimesel on igal ajal võimalik digitaalne tõend pantsiendiportaalist välja printida ja selleks ei pea ta uuesti arsti juurde minema,» lisas Vask.

E-tervisetõend võetakse sotsiaalministeeriumi sõnul kasutusele seetõttu, et ühtlustada tervisetõendite koostamist ja väljastamist. Samuti, et muuta tõendite väljastamise protsess selles osalejatele, sealhulgas taotlejatele ja tõendite koostajatele, läbipaistvaks ja hästi kontrollitavaks.

Ka on sotsiaalministeeriumi kodulehel kirjas, et digitaalne tõend aitab tagada mootorsõidukijuhtide tervisekontrolli ühetaolisuse, olenemata läbiviimise kohast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles