Sukeldujad: Rummu karjääris ei tohiks hoonetelt alla hüpata

Merilyn Säde
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sukeldumisega tegelev Vahur Tamuri arvates on Rummu karjääris hoonetelt vettehüppamine ohtlik.
Sukeldumisega tegelev Vahur Tamuri arvates on Rummu karjääris hoonetelt vettehüppamine ohtlik. Foto: Liis Treimann / Postimees

Vaatamata sellele, et paljud, kes käivad Rummu karjääris ujumas ning ei pea hoonetelt tehtavaid vettehüppeid ohtlikuks, ütlevad nii sukeldujad kui ka Vasalemma vallavalitsus, et vette hüppamine ei ole kaugeltki ohutu.

Pärast seda, kui tehnoloogiaportaal Gizmodo avaldas Sven-Olof Englundi droonvideo Rummu karjäärist ning kiitis seda kui puhkuseparadiisi, tõstatus taas küsimus, kuivõrd ohutu on sealsetelt hoonetelt vettehüppeid teha.

Sukeldumisega tegelev Põhja prefektuuri politseijaoskonna juht Vahur Tamuri ütles, et maja varemete juures tehtavad hüpped on tegelikult rumalus. «On vaid aja küsimus, kui keegi maandub põhjas oleva paneelitüki, puuoksa või raudarmatuuri pihta,» ütles Tamuri ja lisas, et põhjas leidub ka ohtrasti okastraati, mille otsa on võimalik väga kergesti takerduda.

Rummu karjääris mitmeid kordi sukeldunud Tamuri ütles, et ülalt vaadates ei ole esemed sedavõrd selgelt eristatavad ning nende mõõtmetest ei saada täpselt aru. «Kõige ohutum on ujuda Keilapoolses osas, kuid ka seal tuleb väga ettevaatlik olla ning vanematel tuleb oma lapsi pingsalt jälgida, sest ka väikesed sügavused muutuvad seal kiirelt kuni kaheksa meetri sügavuseks.»

Sukeldumisklubi Oxygen juhataja Kert Meidra ütles, et nende majade ümbruses, kus vettehüppeid tehakse, pole põhi ühtlaselt sile. «Vee põhjas on erinevad majatükid ja kamakad, mis on põhja kukkunud, samuti võib seal erinevaid raudkonstruktsioone olla,» ütles Meidra ja lisas samuti kindlalt, et sealsed vettehüpped on väga ohtlikud.

«Võimalus midagi hüpates tabada on tegelikult väga suur, mina ei hüppaks sealt lagunenud majade pealt mitte kunagi vette,» ütles Meidra, kes on ka karjääris ise sukeldumisi teinud ning näinud, missugune on olukord veekogu põhjas tegelikult.

Vasalemma vallavanem Mart Mets ütles, et ka nende arvates on Rummu järves olevatelt varemetelt vette hüppamine kahtlemata küllaltki ohtlik tegevus. «Eriti nende inimeste jaoks, kes ei ole kohalike oludega kursis,» lisas Mets.

Vallavanema sõnul pole Rummu karjäär iseenesest ohtlik, kuid ohtlik on tundmatus kohas vettehüpete tegemine. Küsimusele, kas Rummus on vallavalitsusele teadaolevalt ka mõni õnnetus juhtunud, ütles Mets, et teada on vaid üks õnnetusjuhtum, kus hukkus akvalangist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles