Paet: EL on valmis kaaluma ka edasisi samme Venemaa suhtes

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet
Urmas Paet Foto: Toomas Tatar / Postimees

Euroopa Liidu välisministrid kinnitasid tänasel erakorralisel kohtumisel Brüsselis, et Venemaa tegutsemist Ukrainaga seoses jälgitakse pidevalt ning välisminister Urmas Paeti sõnul on Euroopa Liit valmis kaaluma ka edasisi sanktsioone, kui olukord seda nõuab.

«Midagi ei ole muutunud põhjustes, miks Euroopa Liit on Venemaale sanktsioonid kehtestanud - Venemaa on Krimmi ebaseadusliku annekteerimisega jämedalt rikkunud rahvusvahelist õigust ning selles osas ei ole midagi muutunud. Samuti jätkub vägivald Ida-Ukrainas,» rõhutas Paet.

Saavutamaks käegakatsutavaid tulemusi olukorra lahendamiseks ning tsiviilelanikkonna kaitseks peab Venemaa koheselt lõpetama tegutsemise Ukraina piiril - nii relvaveo kui relvastatud isikute sisenemise konfliktipiirkonda - ning viima ka oma väed sealt ära, lisas Eesti välisminister.

Euroopa Liidu välisministrid kutsusid ELi kandidaatriike ja teisi riike mitte ära kasutama Venemaa suhtes kehtestatud ELi sanktsioonidest tulenevat võimalust selle arvelt oma kaubandust edendada.

Paeti sõnul on oluline laiendada OSCE vaatlusmissiooni, mis on andnud väärtuslikku ja objektiivset ülevaadet olukorrast Gukovo ja Donetski piiriületuspunktidest. «On vajalik regulaarne ja kiire infovahetus OSCE ja liikmesriikide vahel,» lisas ta. 

Rahvusvaheliste humanitaarorganisatsioonide tööd tuleb Eesti välisministri sõnul igati hõlbustada. «Abistamine peab toimuma selleks ettenähtud kanalite kaudu erapooletult ja austades humanitaarpõhimõtteid,» märkis ta. «Humanitaarabi saab kohale toimetada vaid Ukraina valitsuse loal.»

Paeti kinnitusel rõhutasid ELi välisministrid ka vajadust jätkata  Malaisia lennufirmale kuulunud lennuki allalaskmise uurimist. «Kõik lennuki allatulistamisega seotud isikut peavad karistuse saama,» lausus Eesti välisminister.

Välisministrid rääkisid kohtumisel ka edasiminekutest EL-Ukraina assotsiatsioonilepingu läbirääkimistel ning Ukraina gaasiga varustamisest.

Tänasel erakorralisel kohtumisel Brüsselis rääkisid välisministrid ka olukorrast Iraagis ja Liibüas. Samuti oli kõne all Lähis-Ida rahuprotsess, eelkõige olukord Gazas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles