Eesti taastab Obama visiidi eel ajutiselt piirikontrolli

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirikontroll.
Piirikontroll. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti taastab Ameerika Ühendriikide presidendi Barack Obama visiidi eel Schengeni viisaruumi sisepiiridel ajutiselt piirkontrolli, mis hakkab kehtima augusti viimastel päevadel.

Siseminister Hanno Pevkur ütles Postimehele, et lennujaamades ja sadamates on kavas taastada tavapärane piirkontroll, kuid lõunapiiril võib kontroll hakata kehtima natuke vähendatud mahus.

«Me hindame lõunapiiril kontrolli vajadust igas kohas eraldi. Milline iga tee ületuse režiim saab olema, sellest anname esimesel võimalusel avalikkusele täpselt teada,» lausus Pevkur.

Ajutine piirikontroll hakkab kehtima tõenäoliselt augusti viimastel päevadel. Millistel kuupäevadel piirikontroll täpselt kehtima hakkab, seda arutab valitsus neljapäeval.

«Arvestada tuleks, et ajutine piirikontroll kehtib 3-5  päeva enne Obama saabumist, samuti tema äraminemise päeval. Suurusjärgus viis päeva on see, millega me peame arvestama. Võib olla nii, et kergemas versioonis piirikontroll kehtib pikemalt kui 3-5 päeva ja täiskontroll taastatakse lühemalt, et inimestele võimalikult vähe ebamugavusi valmistada. Detailid on koostamisel, kui kõik on selge, siis me anname sellest esimesel võimalusel teada,» ütles siseminister.

Kuna piirikontrolli taastamine on ressursimahukas ettevõtmine, kaasab siseministeerium selleks ka Kaitseliitu ja kaitseväge. Millises mahus seda teha tuleb, on veel täpsustamisel. Brack Obama visiidiga seotud tegevustes osaleb 1700-1800 politseinikku, kellele lisanduvad kaitseväe ja Kaitseliidu inimesed.

Pevkuri sõnul võib juba praegu öelda, et Obama visiidi ajal on Tallinna kesklinnas liikumine oluliselt raskendatud ja tuleb arvestada, et linnas on alasid, kuhu tavainimesed ei pääse.

«Detailid on veel täpsustamisel, see sõltub sellest, kuidas kõrge külaline reisib, milline on lennuki maandumise ja õhkutõusmise aeg ning kas ta ööbib Eestis või mitte,» lausus Pevkur.

USA president Barack Obama tuleb Eestisse visiidile 3. septembril.

Eesti on pärast Schengeni viisaruumiga ühinemist kehtestanud ajutise piirikontrolli ühel korral, 2010. aasta aprillis Tallinnas toimunud NATO välisministrite kohtumise ajaks. Eesti ühines Schengeni viisaruumiga 21. detsembril 2007.

Ajutine piirikontroll tähendab riigipiiri ületavate inimeste jaoks dokumendikontrolli riiki sisenemisel. Euroopa Liidu kodanikel piisab ajutise piirikontrolli kehtimise ajal Schengeni viisaruumi sisesel piiriületamisel ka isikutunnistuse ettenäitamisest, teistel oli kohustuslik reisidokument ehk pass. Politsei- ja piirivalveamet taasavas 2010. aasta aprillis kuueks päevaks maismaapiiril 10 piiripunkti. Riigipiiri ületavate väikelaevade kontroll toimus 15 sadamas. Ajutine piirikontroll hõlmas ka Tallinna sadamat ning Tallinna lennujaama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles