Kirjastus pidi Juure naljakogumiku müügilt korjama ja kahjutasu maksma

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Juur.
Mart Juur. Foto: Arno Saar/ Õhtuleht

Kirjastus Tammerraamat pidi müügilt ära korjama Mart Juure naljakogumiku «101 Eesti kuulsust» ning maksma juba müüdud raamatute tulu kirjastusele Varrak.

Nimelt kaebas kirjastus Varrak juba tunamullu kohtusse kirjastuse Tammerraamat, kuna viimase välja antud Mart Juure raamatu «101 Eesti kuulsust» kujundus sarnanes Varraku raamatusarja «101 Eesti…» kujundusega. Varraku sarja kuulub praegu 13 teatmeteost, muuhulgas on antud välja raamat Eesti ravimtaimedest, loomadest, pühapaikadest, kirjandusteostest jne. Varraku teose «101 Eesti popmuusika albumit» on Mart Juur ka ise kirjutanud.

Varrak nõudis, et Tammerraamatu välja antud teose levitamine keelataks ning soovis endale juba müüdud raamatute tulu.

Varrak tõi välja, et kirjastusel on patendiametis registreeritud kujutismärgina kaubamärk «101 Eesti XYZY XYZY», mis on kaitstud alates 1. augustist 2011 kuni 30. novembrini 2021.

Foto: Väljavõte kohtuotsusest

Patenteeritud märk ja Mart Juure raamatu esikaanel olev pealkiri. Väljavõte kohtuotsusest.

Mullu otsustaski maakohus keelata Tammeraamatul raamatu «101 Eesti kuulsust» levitamine ning mõista Varraku kasuks välja 3049,26 eurot.

Tammerraamat kaebas otsuse edasi ringkonnakohtusse, mis jättis maakohtu otsuse muutmata. Tänavu augustis selgus, et ka riigikohus ei võta kassatsioonikaebust menetlusse, mistõttu jõustub maakohtu otsus.

Varraku sarja esikaas. Foto:
Varraku sarja esikaas. Foto: Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Tammeraamat OÜ kirjutas oma vastuses Postimehele, et kohtuotsus on jõustunud ja vaidlus on sisuliselt lõppenud. Tammerraamat on juba kohtuotsuse täitnud. Samas jääb kirjastus endiselt kohtuga eriarvamusele.

«Nimelt oli meie keskne argument vastavas kohtuasjas, et selline kaubamärk, mida Varrak on üllatuslikult registreerinud «101 Eesti XYZY XYZY» nime all, ei ole üleüldse käsitletav kaubamärgina ega vääri kaubamärgi kaitset – seaduse järgi ei tohiks saada kaitset eristusvõimetud tähed ega numbrid, sealhulgas sõna «Eesti» ega number «101»,» seisab Tammeraamat OÜ põhjenduses.

Antud kohtuasjas aga omistati sellisele kaubamärgile kaitse ja loeti Tammerraamatu poolt välja antud Mart Juure teos «101 Eesti kuulsust» vastavat kaubamärki rikkuvaks.

Kirjastus: tegemist on huumoriga

«Kuna tegemist oli siiski huumoriraamatuga, oleme püüdnud seda asja võtta samuti läbi huumori ning hea autori Mart Juure vastu ei kavatse Tammerraamat mingit nõuet esitada, teadmata siinjuures, mida Varrak selles osas veel edasi teeb,» põhjendas Tammerraamat OÜ.

«Küll aga kaalub Tammerraamat lähiajal saada «kaubamärgi kaitse alla» kogu tähestiku, kõik numbrid ja riikide nimed – siis polegi vaja enam raamatuid kirjastada, saab lahedalt nõuetest ära elada,» lõpetab Tammerraamat ka oma vastulause huumorit kasutades.

«Vaidluse juures on just oluline, et Tammerraamat kasutas äravahetamiseni sarnast kujutist. Kellelgi ei ole keelatud sõnade 101 ja Eesti kasutamine, küll aga on Varrakul ainuõigus neid sõnu nii kujutada nagu kaubamärgis toodud,» ütles aga AS Varrak advokaat Eeva Mägi.

Mart Juur nentis, et tal on kahju, et kirjastused pidid lahenduse leidmiseks kohtusse pöörduma ning tema kinnitusel oli tegemist paroodiaraamatuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles