Rõivas Balti ketist: see oli rahva karje vabaduse järele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu peaminister Algirdas Butkevicius, Läti peaminister Laimdota Straujuma ja Eesti peaminister Taavi Rõivas.
Leedu peaminister Algirdas Butkevicius, Läti peaminister Laimdota Straujuma ja Eesti peaminister Taavi Rõivas. Foto: SCANPIX

Peaminister Taavi Rõivas ütles täna Riias Balti keti 25. aastapäeva puhul peetud mälestustseremoonial, et 1989. aastal korraldatud massiüritus oli unikaalne kogu Euroopa uuemas ajaloos.

«Balti kett oli meie rahvaste kõigi aegade suurim massimeeleavaldus,» ütles Rõivas. «See oli kolme ikestatud rahva karje vabaduse järele, mida kuuldi kõikjal maailmas. Nüüd, vabana ja veerand sajandit hiljem,  saame kinnitada, et ühegi rahva õigust enesemääramisele, vabadusele ja iseseisvusele ei saa jätta kuulamata.»

Rõivase sõnul tähistas 23. august 1989 seninägematut koostööd kolme rahva vahel, kes olid kannatanud samades okupatsioonitingimustes täpselt pool sajandit, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

«Maailm kuulas meid,» ütles Rõivas. «Meie kohus täna on avaldada tänu selle ürituse korraldajatele ning osavõtjatele. Ma tänan ka meie Läti sõpru selle meeldejääva nädalavahetuse eest.»

Balti keti 25. aastapäeva mälestusüritustel viibisid ka Läti ja Leedu valitsjuhid. Kava hõlmas Balti keti juubelimargi ning mälestusraamatu esitlust Läti rahvusraamatukogus, temaatilist näitust Riia kongressikeskuses ning õhtust kontserti Vabadussamba juures.

Täna hommikul külastasid Eesti, Läti ja Leedu peaministrid ka raudteemuusemi, kus toimus Rail Balticu projekti tutvustus. 

Taavi Rõivas ütles muuseumis toimunud peaministrite pressikonverentsil, et nii nagu Balti kett oli ajalooline tahteavaldus, võib sarnaselt vaadata ka ambitsioonikat Rail Balticu projekti.

«Rail Baltic on ühine ettevõtmine, kus meie rahvaid liidab taas kokku suur eesmärk,» ütles Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles