Eestil kulub Obama visiidi korraldamisele üle poole miljoni euro

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: A.Peegel

Praegu pole veel teada, kui palju täpselt kulub Eestil USA presidendi Barack Obama visiidi korraldamiseks, siseministri sõnul ületab see poolt miljonit eurot.

«Visiidi rahalist mahtu praegu täpselt veel teada ei ole, aga me teeme kõik selleks, et kulud oleksid võimalikult väikesed,» rääkis siseminister Hanno Pevkur valitsuse pressikonverentsil. «Näiteks kasutame sisekaitseakadeemia majutusvõimalust teistest piirkondadest tulevatele politseinikele, samuti toitlustusvõimalust. Ehk me püüame kasutada seda olemasolevat riigiressurssi, mis meil on, maksimaalselt.»

Pevkur ütles, et summa sõltub näiteks ka ületundidest, mis politseinikel tuleb teha: «Põhja prefekt Kristian Jaani, kes on visiidi turvalisuse peavastutaja, on öelnud, et politseinikke kasutame 1500-1700. Juba ainuüksi paarisaja inimeseline erinevus mõjutab ületundide osas väga palju hinda.»

«Kindel on see, et summa jääb sadadesse tuhandetesse eurodesse. Pigem läheb summa suuremaks kui pool miljonit eurot,» sõnas siseminister.

Ka katteallikat ei osanud Pevkur praegu veel öelda. «Osa kulu tuleb siseministeeriumi vahenditest, osa on vaja leida koostöös rahandusministeeriumiga teistest valitsemisaladest,» ütles ta.

Peaminister Taavi Rõivas lisas, et on loomulik, et Ameerika Ühendriikide presidendi visiit tähendab ümberkorraldusi liikluses ning rahalisi kulutusi, kuid sellest olulisem on rääkida visiidi sisulisest tähendusest. «Ma oleks kurb, kui kõik see tehniline info varjutaks visiidi sisu. Rohkem on põhjust rääkida teemadest, mida me Ameerika Ühendriikide presidendiga räägime, mida visiidilt ootame. Mõistagi on see seotud julgeolekuga.»

Ka Pevkur kutsus debateerima rohkem selle üle, mis on see sõnum, mis selle visiidiga saavutatakse. «Usun, et see sõnum Eesti julgeolekule on palju väärtuslikum kui need kulud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles