Valge Maja Putinile: ära ürita Baltikumis korraldada sama, mis Ukrainas

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja Venemaa riigipea Vladimir Putin
USA president Barack Obama ja Venemaa riigipea Vladimir Putin Foto: SCANPIX

Valge Maja sõnul on järgmine nädal Euroopat külastava USA president Barack Obama sõnum, et Venemaa ei üritaks Balti riikides korraldada sama, mida on siiani teinud Ukrainas.

Obama külastab järgmisel nädalal Eestit ja pärast seda Walesi, kus toimub NATO tippkohtumine, vahendas Businesss Insider.

«Mõlemad visiidid on osa samast jõupingutusest, et saata venelastele sõnum, et nende käitumine pole vastuvõetav,» ütles Valge Maja julgeolekunõukogu Euroopa asjade juht Charles Kupchan.

«Eestis on suur venelaste osakaal ja seetõttu osa presidendi sõnumist on, et me oleme teiega. Artikkel 5 annab teie julgeolekule raudse garantii. Venemaa, ära üritagi Eestis või teistes Balti riikides korraldada midagi sellist nagu Ukrainas,» lisas Kupchan.

NATO artikkel 5 kohaselt peavad kõik allianssi liikmed kaitsema rünnaku ohvriks sattunud riiki.

Ukraina NATOsse astumise võimalusest rääkides lausus Kupchan, et allianss seda praegu ei aruta, kuid tema sõnul on uks avatud kõigile, kes soovivad euroatlantilise ruumi julgeolekusse panustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles