Konsulile pole endiselt võimaldatud kohtumist Eston Kohvriga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eston Kohver
Eston Kohver Foto: Ekraanitõmmis

Venemaa ametivõimud ei ole seni lubanud Eesti konsulil kohtuda kaitsepolitsei ametniku Eston Kohvriga, kes on Moskvas vahi all.

«Välisministeerium ja Eesti saatkond Moskvas on olnud korduvalt ühenduses Venemaa välisministeeriumiga ning välja on kutsutud ka Venemaa suursaadik Tallinnas, et selgitada kaitsepolitseinik Eston Kohvrilt ebaseaduslikult vabaduse võtmise ja jõuga relvaähvardusel Venemaale viimise asjaolusid ning nõuda tema Eestisse tagasi saatmist,» ütles välisminister Urmas Paet pühapäeva ennelõunal BNSile.

«Vene poolele on esitatud soov, et Eesti konsul Moskvas saaks kohtuda Eston Kohvriga. Seni pole seda palvet rahuldatud ning jätkame selle saavutamise nimel tegutsemist. On elementaarne, et konsuliga kokkusaamist võimaldataks,» sõnas Paet.

«Samuti on meie selge nõue, et Eston Kohver Eestisse tagasi saaks,» ütles minister. Ta lisas, et ka siseministeerium suhtleb pidevalt oma Vene kolleegidega.

Moskva Lefortovo ringkonnakohus kinnitas laupäeval, et Eesti kaitsepolitsei ametnik Eston Kohver on võetud spioneerimisjuurdluse tõttu vahi alla. Juhtumiga kursis olev allikas ütles Interfaxile, et Kohver on võetud vahi alla kaheks kuuks. Teda süüdistatakse spioneerimises ning süüdimõistmise korral ootab teda 10-20-aastane vangistus.

Eesti kaitsepolitsei teatas reede õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale.

Vahejuhtum toimus Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik viidi füüsilist jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine.

Reede õhtul väitis Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) avalike suhete keskus, et Eesti kaitsepolitsei ametnik peeti kinni Pihkva oblastis, kus ta olevat viinud läbi salajast operatsiooni.

FSB teatel võeti Kohvrilt ära Tauruse püstol koos salvedega, sularaha summas 5000 eurot, erivarustus salajasteks audiosalvestusteks ja materjalid, mis sisaldasid instruktsioone teabe kogumiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles