Riisalu: IRLis on vähemalt ohvitsere, kellega rindele minna

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Riisalu
Aivar Riisalu Foto: Toomas Tatar / Postimees

Eile Keskerakonnast lahkunud ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) kasuks otsustanud riigikogu liige Aivar Riisalu ütles, et erakonna vahetamine oli tema sügavalt isiklik ja väga raske otsus.

1996. aasta sügisest Keskerakonda kuulunud Riisalu ütles Postimehele, et Keskerakond on Eesti poliitikas ülioluline ja praegu suurim erakond, millel on kindlasti väga suur tulevik.

«Mina võtsin sellel suvel jalad kõhu alt välja ja suhtlesin potentsiaalse valijagrupiga, kes võiks mind riigikogu valimistel toetada, ning jõudsin selle tulemusel äratundmisele, et nende inimeste mõtted ja minu isiklikud seisukohad ilmselt Keskerakonna lähiaastate suunaga ei kattu,» põhjendas ta otsust, mis tema sõnul oli isiklik ja väga raske, sest 18 aastat elust ei ole lühike aeg. «Tegelikult pisar väreles silmanurgas.»

Riisalu kinnitas, et on Keskerakonnale tänulik ja soovib neile edu. «Ütlen ausalt ja otse, et minu isik ei ole kindlasti mitte nii suurt tähelepanu väärt, et sellele mingit märgilist tähendust külge kleepida, nagu palju on üritatud. Mina olen oma meelsust saanud väljendada ka Keskerakonnas, aga ma leidsin, et pean oma valijat kuulama,» märkis ta.

Riisalu lisas samas, et kui valija peaks otsustama, et ta on saanud hakkama sellise reetmisega, mida pole võimalik andestada, siis ei ole midagi teha. «Siis olengi poliitikuna läbi kukkunud ja lähen jälle tootvale tööle tagasi. Minu miinus või pluss on see, et olen vaba oma otsustes ning suudan endale alati olla ise tööandjaks muudes valdkondades,» ütles ta.

Ühtlasi kinnitas ta, et pole IRLilt, kuhu ta lähiajal ka ametlikult ilmselt astub, mingeid kohtasid küsinud. «Seda, et nad väidavad pressiteadetes, et ma osalen riigikogu valimistel, on meeldiv kuulda, aga ma ei ole nendega oma tulevikku absoluutselt arutanud. Küsisin lihtsalt, kas ma tohin osaleda nende fraktsiooni koosolekutel,» selgitas Riisalu.

Enda sõnul mõistab ja aktsepteerib ta IRLi uusi algatusi. «Sotsiaaldemokraatide valitsusse minekuga juhtus see, mida ma kartsin kõige rohkem, et sisuliste majandusasjadega meil keegi tegeleda ei taha ja palgasaajate olukorda tegelikult keegi ei kaitse. Sisemajanduse jätkusuutlikkus on ikkagi selles, et peame suutma palgavaesusega midagi ette võtta,» rääkis Riisalu. «Ja kui kogu see teema kõrvale jätta, siis IRLis mul on vähemalt ohvitsere, kellega rindele minna.»

Riisalu kinnitas Postimehele, et otsustas IRLi kasuks, kaalumata võimalikku ühinemist teiste suuremate parteidega. «Reformierakond ei ole minu jaoks täna tõsiselt võetav poliitiline jõud, sest teda juhitakse natukene hullemini kui Keskerakonda ja minusugusel 50+ mehel pole Reformierakonnas enam midagi kaasa rääkida,» lausus ta ja lisas, et Sotsiaaldemokraatlik Erakond pole samuti tema kui ettevõtja valik.

Pärast Riisalu parteivahetust on Keskerakonnal riigikogus 20 ning IRLil 23 saadikut. Reformierakonda kuulub koos Keskerakonnast lahkunud Deniss Boroditši ja Kalle Laanetiga 35 ning Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda koos samuti varem Keskerakonda kuulunud Inara Luigase ja Rainer Vakraga 21 riigikogu liiget. Kaks parlamendisaadikut - varem IRLi kuulunud, kuid praegu uut erakonda moodustav Andres Herkel ja kunagine keskerakondlane Lembit Kaljuvee - on parteitud.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles