Murdmatud astuvad sõjast võistlusareenile

Liis Treimann
, fotograaf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Lepik
Tarmo Lepik Foto: Liis Treimann

VÕITMATUD. Täna algavad Londonis esimesed Võitmatute spordimängud, kus mõõtu võtavad 13 riigi sõjalistel operatsioonide vigastada saanud sõjaväelased. Eestit esindavad kuus missioonidel haavata saanud veterani, neist kolme portreteerib Postimehe fotograaf Liis Treimann.

Vaata videost kuidas sõdurid võistluseks ettevalmistavad.

Sõjalistel operatsioonidel vigastada saanud kuus Eesti kaitseväelast osalevad 10.–14. septembrini Londonis esmakordselt korraldatavatel Võitmatute spordimängudel (Invictus Games). Eestit esindavad võistlustel veebel Jaune Engel ja veebel Egert Erreline kuulitõukes, vanemseersant Toomas Mikk ja kapral Tarmo Lepik ujumises, kapral Raigo Roots jõutõstmises ning nooremveebel Agor Tettermann ergomeetril sõudmises.

Vanemseersant Toomas Mikk (28), võistleb ujumises

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann

Toomas Mikk sai Afganistanis 2009. aasta 18. mail ehk päev enne oma sünnipäeva patrulli käigus puhkenud tulevahetuses kuulihaavu – nii on tal lausa kaks sünnipäeva järjest. Võitmatute spordimängudel osaledes tahab Mikk eelkõige tõestada endale, et saab sellega hakkama. Sama tähtis on mehe jaoks aga anda oma pojale võimalus olla isa üle uhke. Poeg sõidab Mikule ka Londonisse kaasa elama. «Ma loodan sellelt võistluselt saavutada just võib-olla enda isikliku tulemuse parandamist, mis oli tehtud paar aastat tagasi maakondlikel võistlustel, kus saavutasin esikoha. Kahe aasta jooksul on kõvasti vaeva nähtud, nii vees kui saalis. Vaatame, mis välja tuleb, annan endast parima,» lubab Mikk.

Nooremveebel Agor Tettermann (36), võistleb sõudeergomeetril sõudmises

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann

Agor Tettermanna sai vigastada 2004. aastal Iraagis missioonil olles. Auto, milles ta viibis, sõitis pommi otsa ning plahvatuse tagajärjel sai Tettermann ajukahjustuse, mis piirab tema rääkimisvõimet ja käimist. Osalemist Võitmatute spordimängudel peab ta võimaluseks end proovile panna. Sihiks on Tettermann seadnud läbida sõudeergomeetril nelja minutiga vähemalt 1000 meetrit. «Sellega võiks kaasneda ka, et ma saaksin hea koha,» loodab mees.

Kapral Tarmo Lepik (27), võistleb ujumises

Foto: Tarmo Lepik
Foto: Liis Treimann

Tarmo Lepik sai haavata 2011. aasta juulis Afganistanis jalgsi patrullides. Peidetud lõhkekeha plahvatuses kaotas ta mõlemad jalad ülaltpoolt põlve. Et Võitmatute spordimängud toimuvad esimest korda, on Lepiku soov eelkõige saada selgem pilt, millisel tasemel ta võrreldes teistega ujumises on. «Ma ei sea endale mingisuguseid kõrgeid eesmärke. Võistlus on kõigi jaoks esmakordne, loodan lihtsalt, et näen ära teiste osalevate riikide taseme,» arvab ta. Võistlust peab ta endale suureks väljakutseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles