Väljaanne: Soome ja Rootsi saaks NATOsse nädala jooksul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO liikmesriikide lipud alliansi peakorteri ees Brüsselis.
NATO liikmesriikide lipud alliansi peakorteri ees Brüsselis. Foto: SCANPIX

Soome ja Rootsi võiksid saada NATO liikmeks ühe nädala jooksul, kirjutab EU Observer.

NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen rääkis Walesi tippkohtumisel, et allianss uusi liikmeid enne 2015. aasta lõppu ei võta. See kommentaar oli eelkõige mõeldud liikmesust ihaldavale Montenegrole, mida Rasmussen mainis eraldi.

EU Observeri küsitletud NATO-allika sõnul mõtles Rasmussen täpselt seda, mida ütles ehk siis alliansi laienemist enne järgmise aasta lõppu oodata pole. «Kui just Soome ja Rootsi ei otsusta liituda…Kui need soovi avaldaks, siis võiks nad liikmeks saada nädala jooksul,» rääkis allikas.

Soome ja Rootsi allkirjastasid eelmisel nädalal Walesis vastuvõtva riigi toetuse leppe. Põhimõtteliselt tähendab see seda, et NATO üksused võiks näiteks viia neis maades läbi õppusi. Iga õppuse kohta tuleks aga sõlmida eraldi kokkulepe.

Kuigi Soomes on spekuleeritud sel teemal, kas vastuvõtva riigi toetuse lepe viib riiki NATO-le lähemale, on nii kaitseminister Carl Haglund kui välisminister Erkki Tuomioja kinnitanud, et Soome pole varasemaga võrreldes alliansile liitumisele sammugi lähemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles