Eesti jalgrattatipp jättis kliendid tühjade pihkudega

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevate äridega raskustesse sattunud Janek Tombak on Eestit esindanud ka olümpiamängudel.
Erinevate äridega raskustesse sattunud Janek Tombak on Eestit esindanud ka olümpiamängudel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kunagisest Põltsamaa kraadest Janek Tombakust sai pärast Jaan Kirsipuu lõpetamist Eesti esijalgrattur, ent karjäärile joone alla tõmbamise järel ärisse sukeldunud meest saadavad seni ebaõnnestumised.

Põhiharidusega Tombakust on jäänud maha firmade surnuaed ja nüüd on vähemalt kümme temalt spordiriideid tellinud klienti kaotanud lootuse ettemakstud raha või spordiriiete kättesaamiseks. Kümme inimest loendasin kokku jalgrattasõprade foorumist, tõenäoliselt on neid enamgi. Osa klientidest plaanib pöörduda Tombaku vastu politseisse.

Tombaku äridesse sukeldudes selgub siiski, et tema makseraskused ei pruugi olla teadlik kelmus, iseasi, kas oli mõistlik võtta ettemaksu ka pärast probleemide süvenemist sel suvel. Tombak ei oska nähtavasti äri ajada, tema Pirita purjespordikeskuses asuva kaupluse Facebooki koduleheküljelt vaatavad praegugi vastu lausa meeleheitlikud allahindlused, soov iga hinna eest käivet tekitada. Aga käive pole kasum.

End alates 2012. aastast Eesti Jalgrattaliidu ja Eesti Olümpiakomitee ametlikuks rattariiete partneriks nimetav Tombak tõi viimati maale firma Doltcini ratturite rõivaid. Hoolimata äri esialgsest sujumisest tekkisid mehel tänavu raskused. Eritellimusel valmistatud ratturirõivaid oodanud ja ettemaksu teinud inimesed said venimisele erinevaid põhjendusi, olgu see siis tehase tellimustega ülekoormatus, puhkus või miks mitte ka elektrikatkestus. Üks klient, kellel õnnestus pärast pikka meilivahetust oma kaup lõpuks kätte saada, pidi tunnistama, et sellist kaupa ta ei tellinud ja pealekauba oli osa kraamist üldse puudu. Ent Tombak teatas talle alul, et kaup on kohal ja tulgu sellele järele, mispeale klient kogu raha ka ära maksis. Nüüd tahaks kunde hea meelega tagasi 1500 eurot saamata jäänud kauba eest, aga lõpuks loobus Tombak tema meilidele vastamisest.

Mõni sõna Tombakuga seotud firmadest: ta oli osanik ja juhatuse liige 2007. aastal asutatud Jartazi Baltic OÜs. See firma läks pankrotti. Muide, päris-Jartazi toodab samuti spordirõivaid. Tombaku osalusega Randemar Invest läks koos maksuvõlgadega likvideerimisele, firma Radenmart aga sundlõpetamisele. Tombaku riideäriga tegelenud OÜ Janek Tombak.com vahetas nime ja läks tänavu augustis-septembris koos võlgadega nö professionaalse firmade likvideerija kätte. Selle asemel moodustas aga endine esijalgrattur juulis «puhaste paberitega» firma Doltcini CW. Ei ole just kiita äriajalugu. Janek Tombak valis probleemide tunnistamise asemel teise tee, esiteks ütles ta Postimehele, et ajalehe eesmärk on üksnes klikkide saamine. «See, et te tahate sinna klikke saada ja mingit preemiat teenida, ei ole minu probleem,» lausus ta. «Tegelen oma probleemidega ise ja saan nendega hakkama. Kui teil on soov see sinna ajakirjandusse panna, siis palun väga!»

Tombak ei vastanud küsimusele, kas tal on Doltcini tehase ees märkimisväärne võlg, mida ta ei suuda tasuda. «Ma arvan, et pean selle kõne ise ära lõpetama, mul ei ole rohkem midagi lisada,» lausus ta.

Põhjalikumalt loe Postimees Plussist või Postimehe paberväljaandest!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles