Ojuland «Pealtnägijale»: võltsitud hääled sai Andrus Ansip

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Erik Prozes / Postimees

Uue erakonna loonud Kristiina Ojuland ütles ETV saatele «Pealtnägija» antud intervjuus, et Reformierakonna sisevalimistel, mille tagajärjel tema parteist välja heideti, hääletati võltsitud häältega hoopis toonase partei esimehe Andrus Ansipi poolt, vahendas ERR Uudised.

«Ma lihtsalt võin siis öelda ka teile, kuigi seda uuriv ajakirjandus, nagu te olete, võiks uurida, et ma olen ise selle asjaga väga palju tegelenud ja tagantjärele võin öelda, et nende inimeste eest - kes iganes oli see hääletaja - hääletati Andrus Ansipi poolt. Tema sai need hääled,» ütles Ojuland intervjuus.

Ta kinnitas, et teab seda, kuna Reformierakonnas on sellised dokumendid olemas, kus on tabelites täpselt näha ristikesed, kes kellele on hääle andnud just juhatuse esimehe valimisel, erakonna esimehe valimisel.

«Ma veelkord tunnistan seda, et, olles olnud poliitikas nii palju aastaid, ma olin lihtsalt naiivne ja uskusin ja usaldasin oma arendusjuhti, kes oli Lääne-Virumaal toona tööl ja kellega meil oli tõesti aastaid hea koostöö. Ma arvan, et see oligi lihtsalt hea püünis minu välja viskamiseks, sest oli tõesti eeldada - ma ju usaldasin teda -, et ma tõenäoliselt nagunii oleks maksnud nende inimeste eest,» selgitas Ojuland.

«Mul häälteprobleemi ei olnud, nagu te mäletate, sain ma väga korraliku häältearvu ja need 30 mis iganes häält oleks võinud mulle teoreetiliselt tulla. Ma ei tea, kas need mulle tulid või mitte, sest seda see Reformierakonna sisemine jälgimissüsteem, hääletusjälgimissüsteem ei võimalda näha,» jätkas ta. Ojulandi sõnul ei tea ta isegi, kas tema sai nende inimeste hääli või mitte.

Välisministeeriumi dokumente kaotas teiste seas ka Toomas Hendrik Ilves

Saatejuht küsis Ojulandilt ka 2005. aasta kohta, mil kaitsepolitseiamet andis teada, et on nimekiri dokumentidest, mis välisministeeriumis on kadunud.

«Kaotasid ära endised ministrid ja tänased suured võimukandjad ja mind pandi selle eest poliitiliselt vastutama. Mitte kuskil keegi ei rääkinud sellest, et mina ju ühtegi dokumenti ei kaotanud, mind lihtsalt pandi selle eest vastutama, aga see saladus on siiani üleval. Rahvas ei tea tegelikult,» ütles Ojuland.

Ojulandi sõnul teab ta aga, kes need dokumendid ära kaotas. «Võtame näiteks kas või president. Eelmised ministrid, ütleksin, et terve hulk eelmisi ministreid ja selle asja kurioosum oli see, et kapo avas tol hetkel uurimise, kui juba teatud inimeste suhtes oli kuritegu aegunud. Lihtsalt ei saanudki inimest vastutusele võtta,» rääkis ta.

Saatejuhi küsimusele, kas Kristiina Ojulandi poliitiline allakäik sai alguse hetkest, mil Toomas Hendrik Ilves oli Eesti Vabariigi välisminister ja kaotas mingeid dokumente, vastas Ojuland, et tänane president ei olnus ainus, kes neid kaotas.

«Mitte ainult tema. Ma veelkord rõhutan, et siin olid ka temale järgnevad või eelnevad ministrid dokumente kaotanud. Paraku ei ole nad selle eest vastutust kandnud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles