Väino Linde: Ojulandi väited ei vasta tõele

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Linde.
Väino Linde. Foto: Andres Haabu / Postimees

Reformierakonna sisevalimispettusi uurinud töörühma juht, riigikogu liige Väino Linde lükkab ümber Kristiina Ojulandi väited eilses «Pealtnägijas», just kui oleks möödunud aastal erakonda raputanud nn häälteskandaalis läinud võltsitud hääled Andrus Ansipile.

«Need väited ei vasta tõele. Mis puutub häälte võltsimisse, siis need andmed, mis meie töögrupp kogus, need viitasid kõik ainult ühele - võltsimisega seonduvat kasu lõikas siiski Kristiina Ojuland, mitte keegi teine,» ütles Linde Postimehele.

Samuti ei vasta Linde sõnul tõele endise reformierakondlase väited, nagu oleks erakonnal olemas dokumendid, kus on ristikestega märgitud, kes kellele oma hääle andis nii erakonna esimehe kui juhatuse valimistel.

«Meil on võimalik kontrollida,kas keegi isik on hääletanu elektrooniliselt või mitte, aga mitte seda, kelle poolt ta elektrooniliselt hääletas. Kui ta (Ojuland -toim.) mõtleb niisuguseid tabeleid, siis see ei ole kindlasti võimalik. See ongi hääletamise salajasuse üks nõue, et seda ei saagi kontrollida,» märkis Linde.

Ta selgitas, et oli kaks elektroonilist hääletamist, erakonna juhatuse ja erakonna esimehe valimised, kusjuures viimasel kandideeris ainsana Andrus Ansip. «Nii et isegi teoreetiliselt poleks ka kõige paadunumal võltsijal olnud mingit mõtet asudagi rikkumistele selleks, et erakonna esimees saaks hääli või ei saaks hääli, nagu Kristiina eile väitis.»

Seega olid rikkumised Linde sõnul seotud vaid erakonna juhatuse valimistega ning sealt joonistus selgelt välja, et võltsitud hääled sai Kristiina Ojuland.

Miks Ojuland sellise väitega just nüüd välja tuli, ei osanud Linde öelda, kuid tõdes, et tema jaoks oli see väga ebameeldiv üllatus. «Ma arvasin,et tema küll poleks pidanud hakkama seda uuesti puutuma. Temale see mingit kasu kindlasti ei too.»

Hääletusskandaali tagajärjel Reformierakonnast välja visatud Kristiina Ojuland ütles «Pealtnägijale» antud intervjuus, et möödunudaastastel erakonna sisevalimistel hääletati võltsitud häältega hoopis toonase partei esimehe Andrus Ansipi poolt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles