Majabordellid asendusid korterbordellidega

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bordelliäris kahtlustatavate taksojuhtide sõidukid Pärnu mnt. politseimaja hoovil.
Bordelliäris kahtlustatavate taksojuhtide sõidukid Pärnu mnt. politseimaja hoovil. Foto: Andres Haabu

Kupeldamise avastamine on keerulisem, kuna majabordellide asemel on tegevus hajunud korteritesse mööda linna laiali.

1. oktoobrist politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitjana töötav Priit Pärkna selgitas, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga on täna kupeldamisega tegelevatele kuritegelikele organisatsioonidele tunduvalt keerulisem jälile saada. «Täna ei ole meil enam ühtegi klassikalist bordellmaja, kuhu taksojuhid voorisid rohkem kui lennujaama,» põhjendas ta lisades, et viimase sellise maja sulges politsei mullu Pirita linnaosas, kohtu ette saadeti üle 50 inimese.

Priit Pärkna.
Priit Pärkna. Foto: Mihkel Maripuu

«Tänapäeval on see tegevus konspireeritum, hajutatud korteritesse. Ühiskond tajub, et probleem on varjatum,» nentis Pärkna.

Skeemid on erinevad. Näiteks võib kolme korteri vahel ringelda viis prostituuti. «Kui bordellmajas töötas 15-20 prostituuti, kes osutasid koha peal teenust, siis oli märgatavalt lihtsam tõendeid koguda. Nüüd on inimesed ära jagatud ja peidetud. Meie töö on muutunud analüütilisemaks, meie kombitsad peavad rohkem laiali olema,» selgitas Pärkna.

See on ka üks põhjuseid, miks 1. oktoobrist liidetakse PPA põhja prefektuuris organiseeritud ja raskete kuritegude ning narkokuritegude talitus, mille umbes 50-pealist meeskonda hakkab juhtima Leho Laur. Ta põhjendas, et nii narkokuriteod kui ka inimkaubanduse või kupeldamisega seotud kuriteod on kõik organiseeritud kuritegevus, mis sageli käivad käsikäes.

«Näiteks võib olla, et kuritegelik organisatsioon on tegutsenud narkoäriga ja siis on mingil hetkel leitud sobivad ruumid ja otsustavad, et äkki paneks siia massaažisalongi püsti. Kui neil selles valdkonnas hakkab hästi minema, näeme seda õige pea,» rääkis Laur.

Eelmisel aastal avastas näiteks politsei, et kunagised prostituudid on hoopis uut viisi raha teenima asunud tilgutades kesklinna baarides meeste jookidesse uinutit ja tehes seejärel tühjaks nende pangakaardid. Grupp saadeti kohtu ette.

Selleks, et neid juhtumeid hästi uurida, on mõttekas organiseeritud kuritegevusega võitlev inimressurss ühtsesse meeskonda sulandada,» kinnitas Laur.

Tänavu on kohtusse jõudnud üks juhtum, mille tausta Laur praegu veel avada ei taha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles